Om oss / Historia

Här hittar du mer om Malmöfestivalens barndom och uppväxt.

Tänk att vi har festat tillsammans varenda sommar i över trettio år! Malmöfestivalen föddes sommaren 1985 och var redan då det största arrangemanget i Malmös historia sedan Baltiska utställningen 1914. Malmöfestivalen är faktiskt Sveriges äldsta festival, rik på traditioner men har aldrig velat fastna och stå till. 

Festivalen har flyttat runt och ändrat om i takt med att vår stad utvecklats. Varje sommar har vi firat en ny epok av Malmölivet med gamla och nytillkomna vänner från Sveriges och världens alla hörn. 

Drakbåtarna var länge en viktig och uppmärksammad del. Tävlingarna arrangerades redan premiäråret 1985, med 16 tävlande lag. Allt gick ut på att olika betalande företag i Malmö utmanade varandra genom att paddla 300 meter längs kanalen på kortast möjliga tid. En stor del av tävlingen var att komma på de mest fantasifulla dräkterna och det roligaste lagnamnet. Drakbåtarna blev alltmer populära in på 1990-talet men därefter sjönk deltagandet något. Tävlingarna lades ner 2006 men 2014 kom Drakbåtsfestivalen tillbaka i miniformat.

Den allra käraste traditionen har också varit med från starten och pågår fortfarande. En hemmafest i augusti innehåller såklart en kräftskiva mitt i festivalens hjärta. Tiotusentals Malmöbor, turister och älskade vänner från kranskommunerna höjer volymen på Stortorget och bildar en böljande våg av underbara människor som dansar i armkrok till Grus i dojjan på Stora Scenen. Hela fyra gånger har det slagits världsrekord i kräftätning på Stortorget!

I barndomen var Malmöfestivalen en enda lång festivalgata som började vid Triangelns köpcentrum och slutade en liten bit från Centralstationen. Men genom åren har i princip hela staden utforskats som festplats. 1987 var den sovjetiska statscirkusen på besök vid Mobilia. 1994 var Hjälmarekajen en del av festivalområdet. Med Kockumskranen som kuliss stod fiskehoddor, mat- och marknadsstånd och en stor musikscen. 

Kulturmanegen var länge som en ambulerande fristad för teater, film, litteratur och kreativitet. 

2005 flyttades en del till Slottsparken och Kungsparken, delvis på grund av Citytunnel-bygget. Många av er har vackra minnen från spelningarna i tälten och dansbanan vid Lördagsplan. 2009 testades något nytt. Musiken flyttades till Folkets park och stråket gick från Centrum längs Spångatan. Sedan 2010 är festivalen tillbaka i stadskärnan med Stortorget, Posthusplatsen, Gustav Adolfs torg och Raoul Wallenbergs park som de största områdena.

Vem vet vad framtiden bär med sig? Vi skapar den tillsammans!