Vår historia

Sommaren 1985 föddes Skandinaviens största stadsfestival

Redan då var Malmöfestivalen det största arrangemanget i Malmös historia sedan Baltiska utställningen 1914. Sedan starten och än idag är festivalen gratis för besökarna. Vi är en välkomnande mötesplats för alla – alltid i mitten av augusti, aldrig riktigt likadan.

Malmöfestivalen <3 föreningslivet

Malmöfestivalen <3 föreningslivet

Det var för att lyfta föreningslivet i Malmö som Malmöfestivalen startades. I början var det föreningar och ideella krafter som skötte matstånd och serveringstält. Drakbåts-tävlingarna var länge en viktig del av festivalen och arrangerades redan premiäråret 1985. Drakbåtarnas popularitet växte under 1990-talet men därefter sjönk deltagandet. Tävlingarna lades ner 2006 och kom tillbaka för ett tillfälligt gästspel 2014, då festivalen firade 30-årsjubileum. 

Kräftskiva med stort K

Kräftskiva med stort K

Sensommar i Sverige är förknippat med kräftskiva och därför har Kräftskivan med stort K inlett Malmöfestivalen sedan 1985. Det är en stor folkfest där vi bjuder in Malmöbor och festivalbesökare att äta kräftor med tillbehör på Stortorget och ryckas med i musiken från Stora Scenen. Flera världsrekord i antalet kräftor har satts. 1994 åts hela 91 500 kräftor! Fram till 2022 var Grus i Dojjan kvällens trofasta underhållare. När förgrundsgestalten Christer ”Krutte” Hedberg gick bort det året upplöstes bandet. Återstående medlemmar tog farväl av Malmöfestivalen med en uppskattad hyllningskonsert till Christer Hedberg på kräftskivan 2023.

Affischen

Affischen

Malmöfestivalens affisch har haft många olika utseenden. Konstnären Anders Österlin formgav affischen till den första festivalen 1985, med en näktergal. Fågeln blev en festivalsymbol som följde med fram till mitten av 1990-talet. 2001 var festivalloggan en tatuering med sloganen ”In på bara skinnet”! 2014 byggdes hela affischen upp i trä på en parkering i Sofielund och blev sedan sittplatser under festivalen.

Med musiken närmast hjärtat

Med musiken närmast hjärtat

Vi etablerade oss tidigt som en festival med hög nivå och bra bredd på artisterna. Genom åren har bland andra Jerry Williams, Robyn, Steve Angello, Wilmer X, Miriam Makeba, Monica Zetterlund, Thåström, Lisa Nilsson, Timbuktu, Anna Ternheim, Band of Horses, LCD Soundsystem, Angelique Kidjo, Omar Souleyman, Icona Pop, Bob Hund, Steve Aoki och Zara Larsson uppträtt på våra scener.

Mat från Malmö och världen

Mat från Malmö och världen

På Gustav Adolfs torg har mattorget lockat hungriga besökare under många år. Där presenterar en mängd Malmöbaserade och internationella mataktörer, krögare och foodtrucks spännande smakupplevelser, allt från langos och kantarellklämmor till chipotleburgare och poké bowl.

Alltid plats för konst, kultur och aktiviteter

Alltid plats för konst, kultur och aktiviteter

I festivalens ungdom samlade Kulturmanegen all kultur i ett tält och fungerade som en ambulerande fristad för teater, film, litteratur och kreativitet. Idag dyker konst och kultur upp på Gatuscenen och i parker och på torg. På Malmöfestivalen 2022 fick festivalen en ny plats för kultur i form av cirkustältet Manegen på Lördagsplan, där ett brett kulturprogram presenteras. Barnen har ett eget område vid Stadsbiblioteket där en bred palett av aktiviteter går att ta del av. 

Festivalområdet från dåtid till nutid

Festivalområdet från dåtid till nutid

I början var Malmöfestivalen en enda lång festivalgata som började vid Triangeln och slutade en liten bit från Malmö Centralstation. Genom åren har Malmöfestivalen slagit ner tältpålar på olika platser i innerstaden: Slottsparken, Kungsparken, Folkets Park, Mölleplatsen och sedan tillbaka till stadskärnan igen. Runt 2010 öppnade Malmöfestivalen ut sig mot vattnet med en musikscen på Posthusplatsen och där hittar vi Dansbanan idag. Staden Malmö ritas kontinuerligt om och Malmöfestivalen med den.

Trygg och trogen

Trygg och trogen

Det var med Malmös föreningsliv det började och utan föreningarna hade det inte blivit hälften så mycket festival genom åren. Föreningarnas engagemang genomsyrar fortfarande Malmöfestivalens program i allt från Föreningarnas dag på Gustav Adolfs torg och idrottsaktiviteter på Barnlandet, till dansföreningarna i Fontänen och musiktälten med swing, blues, Malmös avantgarde, retro, rock och metal.

Vill du djupdyka ännu mer om Malmöfestivalens första 20 år? 2004 släppte Jonny Ambrius boken Malmöfestivalen 1985-2004 med festivalfoton av Oskar Falck. Boken finns att låna på Stadsbiblioteket i Malmö.