Gå direkt till textinnehållet
13 juli

Ambienta toner, luftakrobatik och svindlande shower - årets kulturakter är här!

Nu kan Malmöfestivalen presentera höjdpunkter ur programmet med fokus på konst- och kulturupplevelser. Från suggestiva ljudlandskap i S:t Petri Kyrka, tankeväckande dans- och akrobatik till föreställningar fyllda med energi, mod och attityd. Årets festival vill komma närmare besökarna och bjuda in till akter som både berör och förundrar.  

Mindre än en månad kvar till den 36:e Malmöfestivalen äger rum presenteras en stor dos kulturupplevelser för malmöborna att se fram emot. Lokala och internationella akter intar en rad olika scener både nya och familjära, med ett program lika aktivt dagtid som kvällstid. 

- I år får kulturupplevelser ta stor plats på festivalen. En del akter dyker upp helt oväntat mitt i festivalvimlet medan andra akter ger besökaren en längre och djupare upplevelse, till exempel en hel föreställning i det stora tältet Manegen, säger programbokare Jessica Nilsson.  

S:t Petri kyrka, Manegen på lördagsplan, Gatuscenen och Fontänen är bara några av de platser som fylls med programpunkter under festivalens åtta dagar. Utbudet varierar mellan Quiz, DJ:akter, performance och humor till akrobatik och dragshow. Programmet ska locka den nyfikna och ovana likaväl som den mest kulturslukande festivalbesökaren.    

Berörande berättelser bortom begränsningar  

Ill-abilities är en medryckande dansföreställning som visar att allt är möjligt. Låt dig fascineras av livshistorier gestaltade av den internationella breakdansgruppen, bestående av dansare med olika funktionsvariationer. Fortsätt förundras över kroppens kapacitet i en gravitationslös föreställning på kinesisk påle av belgiska À 2 Metres. Med diagnosen cystisk fibros hålls Jesses lungor i gång med hjälp av syrgas, en ytterligare svårighetsgrad till denna hisnande och samtidigt berörande föreställning om vad det innebär att vara människa.      

Surrealism, feelgood, och flytande kabaré 

Dras med i en underhållande och surrealistisk värld till ljudet av punkig elektropop. Cirkusveteranerna Sirqus Alfon presenterar en högteknologisk feelgoodföreställning för alla åldrar med ingredienser som laser, AI och dans. Bouncing Narratives äger rum i en container med studsmatta som tak. Här får publiken se perfomanceakten, med både dans och akrobatik, från ett annorlunda perspektiv. På Posthusplatsen har en flytande cirkusakt seglat in. Mellan masterna utspelas ”Mad Floating Cabarét” med svindlande luftakrobatik och balansakter till livemusik.    

Ambienta ljudlandskap i S:t Petri kyrka 

I år får den experimentella musiken återigen fylla kyrkans mäktiga sal. En plats att slå dig ner och komma och gå som du vill, under konserter som pågår i upp till tre timmar. Upplev filmisk musik med Lymland, utdrag ur föreställningen FLOCK med Malmöbandet Hey Elbow, eller improvisation med trion Submerge. Kontra-Musik står för meditativa elektroniska tongångar tillsammans med artister som VED, Hara Alonso, Andreas Tilliander och Goran Kajfeš.    

Extravaganta shower med bärande stolthet

Danska dragshowen Shamelezz intar Manegen, med en sammansättning av artistiska uttryck som poesi, burlesk, rap och cirkus. Showen tar dig på en resa genom hela ditt känsloregister där mod, stolthet och identitet står i fokus. På Fontänen återuppstår den populära Vogue Ball med sina extravaganta poser och fabulösa attityd. Häng med när Malmös Ballroom-Community briljerar i ”voguing”, en dansstil med rötter i den amerikanska queerkulturen.  

Malmös kulturprofiler på Manegen och Lördagsplan 

Förbered dig på hög igenkänningsfaktro och skrattattacker med föreställningen Mamagoals - Malmöfestivalen Edition! I Manegen bjuder Malmöiten Charlotta Björck på humor, sång och djupa samtidsbetraktelser ur en mammas, partners, kompis och många andras perspektiv. Intill Manegen kan vetgiriga quiza loss på uteserveringen - varje kväll! Besvara knepiga frågor i ledning av Malmöprofiler som Jasmin Jahja, Historielabbet och Kappa Bar. 

Fler kulturakter på Malmöfestivalen 2022:  

· Tei Tei. Performanceakt som vandrar genom festivalvimlet (i Gaturummet) och som tillsammans med publiken, skapar nya scener genom gester och en massa tejp.  

· Baghdad Sessions. Musik- och poesikväll med Sattar Al-Saadi, Ahmed Altharawani och Jemile Al Yousuf. En föreställning där arabisk musik och poesi skapar en förtrollande stämning.  

· Windows95Man, FNGRLCKN och Bow Down Afterparty. Slå klackarna i det stjärnklara taket till dessa DJ-akter på Fontänens kvällar med klubbkänsla. 

· Lady Busty & Miss Shameless. Sagoshow med Malmös egna dragqueens. 

· Bröderna Lindgren med gäster. Rockföreställning för hela familjen!