Gå direkt till textinnehållet
21 april

Malmöfestivalen släpper de nio första artisterna!

I över två har vi längtat efter att få möta vår publik. Att se Malmö bubbla av glädje, människor och besökare och fantastiska ögonblick. Nu kan vi äntligen blicka fram emot en sommar då vi träffas igen! För att fira detta presenterar vi de nio första artisterna som är klara för årets festival. Säg hej och välkommen till A36, The Minds of 99, Daniela Rathana, Malmö SymfoniOrkester & Annika Norlin, Jakob Hellman och ett gäng andra grymma akter! 

A36 

Med sitt flow och sina smittande melodier har A36 tagit hiphop-Sverige med storm. På kort tid har den begåvade rapparen från Partille gett ut ett pärlband av hits. Från 2020 års debutsingel ”Alien” och efterföljande ”Alé Alé” till ”Samma gamla vanliga”. Den sistnämnda blev förra årets stora sommarhit, toppade listor och uppmärksammades av självaste Zlatan Ibrahimovic! A36, eller Geivar Hasado Shlaimon som är hans riktiga namn, influeras av fransk hiphop, kryddar sin musik med referenser till aliens och fotbollsstjärnor. Hans musik har ett gung som är så självklart att man vill släppa allt och dansa upp till stjärnorna! Nu kommer A36 till Malmöfestivalen, med ett album, tre Grammisnomineringar och utnämningar som ”framtidens artist” av Sveriges Radio P3 i ryggen. Räkna med fest för både öron och kropp på Stortorget!

Stora Scenen, 16 augusti 

Daniela Rathana 

Efter att ha varit körsångare till artister som Seinabo Sey och Kent var det dags för Daniela Rathana att ta klivet ut i rampljuset som soloartist. På debut-EP:n ”Halva vägen fri” (2020) imponerade hon med en popmusik som är sprängfull med stark och modern soul. 2021 tog Daniela Rathana ytterligare ett kliv i samband med debutalbumet ”Rathana Club”. En skiva där hon vänder upp och ned på den svenska r’n’b-scenen och kastar sig mellan futuristiska produktioner, heta rytmer och stora ballader. Med två P3 Guld nomineringar och fem grammisnomineringar såhär tidigt i sin karriär har Daniela påvisat att hon är här för att stanna – och vi har inte sett allt än. Hennes musik är som en klubb där alla dansar som om det inte finns någon morgondag. Kommer passa som en smäck på Stortorget med andra ord!   

Stora Scenen, 13 augusti

Hanutten med gäster: Conakry och Ture Butler 

Hon gör folkpop på skånska om det starka och sköra i tillvaron. Hanutten är mångkonstnären Hannah Harvigssons soloprojekt. 2016 släppte hon sitt debutalbum ”Säg vad som känns”. En skiva där hon lyfter psykisk ohälsa och utanförskap och där texterna uppmuntrar till att leva ut det som känns. Sedan dess har en rad fina singlar släppts. Att höra Hanutten är en djupt personlig upplevelse. Som om hon sitter i ens kök med en gitarr och sjunger om det där som ofta inte får plats i vardagen. Om mående, känslor och att sätta ord på det som skaver eller känns bra. På konserten på Malmöfestivalen gästar spoken word- och hiphopartisten Conakry och genreöverskridande Ture Butler från Malmö. 

Gustavscenen, 12 augusti 

Jakob Hellman 

Med sitt debutalbum ”…och stora havet” skrev Jakob Hellman både om spelreglerna för svensk popmusik och in sig själv i historieböckerna. Låtar som ”Vara vänner” och ”Hon har ett sätt” visade ett nytt sätt att skriva låtar på svenska. Det var ordrika texter och ett uttryck som bestod av lika delar naivitet och melankoli. Det tog mer än 30 år innan debuten fick en fortsättning. På 2021 års uppföljare ”Äntligen borta” är känslan lite mer mogen och samlad. Men det är samma nyfikna röst, överraskande texter och existentiella lekfullhet som vi lärt oss att älska med Jakob Hellman. Vi ser verkligen fram emot att se honom på Stora Scenen i sommar!

Stora Scenen, 12 augusti

Jaqe 

Jaqe är en lika gåtfull som unik röst inom svensk hiphop. Han har hållit sig från strålkastarljuset, trots att han radat upp spännande släpp sedan början av 2010-talet. I somras kom så debutalbumet ”Filmen”. Åtta låtar som lyser av Jaqes personliga rap och nakna texter. På skivan gästar musikkollegor som Dungen, Mona Masrour och Madi Banja. Det är hiphop som är som en färgstark och uttrycksfull tavla där Jaqes röst driver allt framåt. Han berättar om sitt liv med sin lika släpiga som explosiva rap och skapar en oborstad poesi som går rakt in i hjärtat. Albumet har blivit nominerat till en Grammis i kategorin årets textförfattare. Tidigare i år fick Jaqe Manifestgalans pris för årets hiphop. Åh, vad vi längtar efter att få se Jaqe live när han återvänder till Malmöfestivalen! 

Gustavscenen, 12 augusti

Kvinnoorkestern med Sofia Karlsson 

Nytänkande kammarmusik möter svensk folkvisa! Kvinnoorkestern är Sveriges första helkvinnliga kammarorkester med kompositioner av kvinnliga kompositörer på repertoaren. 2019 uppträdde de med Edda Magnason på Malmöfestivalen och denna gång sammanstrålar de med Sofia Karlsson! Med sin breda produktion av egenskrivet material och tolkningar har Sofia blivit en av våra mest älskade folksångare och låtskrivare. Hon har fått flera Grammisar, omtalats för sina samarbeten med musiker som Martin Hederos och hennes album ”Guitar Stories (Sally Wiola Sessions, Vol III)” från 2019 nominerades på Manifestgalan i kategorin årets folk. Sofia Karlsson har en närhet i rösten som kryper in i ens medvetande och stannar där! Att få höra hennes musik möta Kvinnoorkesterns stråkar och klanger kommer att bli något alldeles extra! 

Gustavscenen, 13 augusti 

Maja Francis 

Bitterljuv country, stora synthar och slingriga popmelodier. Maja Francis musik har känslorna utanpå. Det är glittrigt, storslaget och ärligt. Som att vara på en fest där deltagarna är varma och samtidigt lite berusade av stunden. På Maja Francis debutalbum ”A Pink Soft Mess” (2021) finns en cover på Kate Bush ”This Woman’s Work”, fina ”Anxious Angel” som hörts i Netflix-serien ”Kärlek & Anarki” och framför allt låtar som omfamnar med sitt vemod och sin öppenhet. Maja Francis har tidigare berört sin egen psykiska ohälsa i sin musik och uppmanat fansen att vara stolta över sin sårbarhet och ”bära sina känslor som en tiara”. Det är en lika empatisk som stöttande uppmaning som vi tar med oss inför hennes spelning på Malmöfestivalen! 

Gustavscenen, 16 augusti

The Minds of 99 (DK)  

The Minds of 99 är ett av Danmarks främsta liveband just nu. Bandet består av fem barndomskompisar som förenar bombastiska riff och snygga melodier med texter på danska och engelska. Det är postrock som flyger högt över marken! Sedan starten 2012 har kvintetten sakta men säkert vuxit till en musikmaskin som är älskade i sitt hemland. De har spelat på Roskildes Orange scenen två gånger, sålt ut arenor som Royal Arena och Parken i Köpenhamn och fått ett antal priser (Steppeulven, Gaffa Prisen och P3 Guld) för sin musik. I början av 2022 kom senaste albumet ”Infinity Action” där bandets musik når nya höjder. Det är mörkt och storslaget med en hitkänsla som tar lyssnaren ut i rymden! Vi är barnsligt förtjusta över att The Minds of 99 tar sig över sundet för sin första spelning i Sverige någonsin!

Stora Scenen, 13 augusti  

MSO & Annika Norlin 

Annika Norlins förmåga att formulera träffande berättelser om vardagen och livets olika upp- och nedgångar är i en klass för sig. 2022 är hon aktuell med albumet ”Mentor”, det första under eget namn, som fått fin kritik. När Annika Norlin gästade Malmöfestivalen 2017 gjorde hon en fantastisk spelning med Säkert! i sommarkvällen på Stortorget. Några år tidigare tog hon över konserthuset Malmö Live för en helg och framträdde med MSO, Malmö SymfoniOrkester. Nu förenas de båda igen i en konsert under ledning av dirigenten Jonas Nydesjö. Förvänta er storslagna klanger och vackra melodier i ett gripande och intimt möte! 

Stora Scenen, 17 augusti