Gå direkt till textinnehållet
1 juni

Storslagen pop, bitterljuv opera och USA-punk i vårt andra artistsläpp!

Det kan kännas långt till festivalpulsen i augusti. För att stilla din längtan ger vi dig därför en påse full av musikaliskt godis i olika smaker. Varsågod och ta för dig av Miriam Bryant, Bad Religion, Sabina Ddumba, Malmö Opera ger Romeo och Julia, Jonathan Johansson, Oddjob, Syster Sol och ett gäng andra fina artister!

Alice Boman

Att höra Alice Boman är att bli inbjuden till hennes innersta rum. Den mjuka rösten och de avskalade sångerna gör att man sätter vardagens hets och rutiner på paus, tar av sig sin sociala mask och bara lyssnar. Det finns ett lugn i musiken som dröjer sig kvar. Inte undra på att hennes musik fått kritiker att hurra, att den hörts i tv-serier som Transparent och att hon uppmärksammats världen över! I år är Alice Boman aktuell med nya albumet ”The Space Between” som kommer i oktober och den fina singeln ”Night and day”. Och i sommar är hon redo för Malmöfestivalen. Vi välkomnar henne med öppen famn! Det blir en lika intim som mäktig upplevelse, som en ensam strand i skymning.

Gustavscenen, 17 augusti

Bad Religion (USA)

De är något av en institution inom punken. Bad Religion har sedan starten 1980 inspirerat med sin vassa blandning av energisk hardcorepunk och melodiska riff. Många är de som startat band efter att de hört sångaren Greg Graffins hesa stämma leverera välformulerad samhällskritik i låtar som ”American Jesus”, ”21st century (Digital Boy)” och ”Generator”. Genom åren har bandet fortsatt att vara produktiva och hållit samma relevanta nivå på sin musik. Något som senaste albumet ”Age of Unreason” är ett bevis på. Det är svårt att inte vilja stå i en svettig replokal och hoppas på en bättre morgondag när Bad Religion står på scenen! 

Stora Scenen, 16 augusti

Jonathan Johansson

Jonathan Johansson har en alldeles egen förmåga att skapa starka berättelser. Oavsett om han beskriver en utekväll i hemstaden Malmö, en händelse i Stockholm eller en miljö i en europeisk stad så längtar man dit. Det är poetiska texter och ren, laddad popmusik som framkallar gåshud. Kanske för att Jonathan Johansson lyckas fånga något allmängiltigt och mänskligt i sina låtar. Det har han gjort ända sedan genombrottet ”En hand i himlen” 2009 och han gör det igen på senaste skivan ”Om vi får leva”. Åh, vad vi längtar efter att Jonathan Johansson ska ljudsätta sommarkvällen i de finaste av musikaliska färger i augusti!

Gustavscenen, 16 augusti

Kikki Danielsson

De flesta förknippar henne med ”Bra vibrationer”, ”Papaya coconut” och dansdoftande dängor. Men Kikki Danielsson har också en annan sida. Redan under 1980-talet var hon inne och nosade på countrymusik med tv-shower i Nashville och priser som Skandinaviens bästa countrysångerska. Och på albumet ”Postcard from a painted lady” (2015) blommar hon ut till fullo i denna genre! Det är musik som andas mer americana och folkmusik än poppig country, mer Loretta Lynn än Taylor Swift alltså. Det passar Kikki Danielssons varma röst som handen i handsken! Att höra henne sjunga country är som att se ett vackert kornfält vaja i vinden under en gassande sommarsol! Till Malmöfestivalen kommer Kikki med fullt liveband. Det blir verkligen något att se fram emot!

Gustavscenen, 17 augusti

Malmö Opera ger Romeo & Julia

Malmö Opera och Rickard Söderberg är alltid ett uppskattat och folkkärt inslag på Malmöfestivalen! Denna gång uppträder de med kompositören Charles Gounods operaversion av Shakespeares tragedi ”Romeo och Julia”. Den olyckliga kärlekssagan om två förälskade tonåringar som slits isär av konflikten mellan deras familjer. Hör Malmö Operaorkester och Malmö Operakör under ledning av dirigenten Patrik Ringborg briljera tillsammans med Rickard Söderberg som ger allt en magnifik dräkt med sin starka röst och även agerar berättare. Det blir vackert, smärtsamt och sorgligt i sommarkvällen! 

Stora Scenen, 16 augusti

Miriam Bryant

Kompromisslösheten, utstrålningen och charmen. Miriam Bryant har alla ingredienser som krävs för att kallas för stjärna. I samband med sin medverkan i ”Så mycket bättre” 2015 fick svenska folket upp ögonen för hennes unika talang. Sedan dess har hon radat upp hits som ”Black car” och hyllade album som ”Bye Bye Blue”. När Miriam Bryant valde att fokusera på texter på svenska tog hon musiken till en ny och personlig nivå. På senaste albumet ”PS jag hatar dig” (2021) berättar hon om en trasig relation. Det är lika sorgligt som hoppfullt. Att skivan nyligen fick en Grammis i kategorin Årets album kändes därför som en självklarhet. Med sin röst och avväpnande ärlighet kommer Miriam Bryant att äga Malmöfestivalen ända från Stortorget till Gustav Adolfs torg! 

Stora Scenen, 12 augusti

Oddjob

2022 firar Oddjob 25 år som band. Under mer än två decennier har de ständigt tagit nya grepp på jazzmusiken. De har släppt ett flertal egna album och tolkat allt från dalkullekulningar till musik från Clint Eastwood-filmer! Men framför allt har de aldrig stått stilla. Kvintetten, bestående av Goran Kajfes (trumpet), Per ”Ruskträsk” Johansson (saxofon), Peter Forss (bas), Daniel Karlsson (piano) och Lars Skoglund (trummor), gör musik som är som en ål som slingrar sig runt sjögräs. Oförutsägbar och ständigt fascinerande! Därför är vi extra glada över att Oddjob kommer till oss för två spelningar: en på Gustavscenen och en på kulturscenen Manegen där bandet framför lekfull instrumental musik från sina prisade album ”Jazzoo” och ”Jazzoo 2” som vänder sig till barn.

Gustavscenen, 18 augusti, Manegen, 19 augusti

Ossler 

Ossler gör musik som är tung, ödslig och långsam. Som ett gammalt lok som tar sig fram gnisslande på rälsen. Men mitt i allt larm ryms fina melodier. Pelle Ossler har en bakgrund som gitarrist i Thåströms band och har även varit medlem i ”Pimmes” industriprojekt Sällskapet. Men det är som soloartist han lyser som starkast. Sedan han debuterade 1997 med ”Hotel Neanderthal” har ytterligare sex album släppts. 2021 kom ”Regn av glas”, en dubbelskiva om en tid i upplösning och om världar som både finns och inte existerar. Att få höra det live blir något utöver det vanliga, det kan vi lova! 

Gustavscenen, 14 augusti

Sabina Ddumba

Hon är en svensk popartist med internationell tyngd. Så har hon också en röst som kan lyfta arenor och en musik som flyger högt och långt! Sabina Ddumba slog igenom med singlarna ”Scarred for life” och ”Effortless” och följde upp dem med det hyllade debutalbumet ”Homeward bound” (2016). Sedan dess har hon hunnit med flera turnéer, spelat på Way Out Wests största scen och släppt det andra albumet ”The forgotten ones” (2021). Sabina Ddumba gör soulfärgad popmusik med mycket hjärta. Många har hennes spelning på Malmöfestivalen 2018 som ett varmt och strålande minne. Vågar vi hoppas på en lika fin spelning i år? Såklart vi gör!

Stora Scenen, 15 augusti

Syster Sol 

Med låtar som ”Kärleksrevolt” och ”Gillar din vibe” har Syster Sol skapat ett eget universum inom svensk reggae. Hon förenar dub och skön baktaktspuls med texter som både är samhällskritiska och som predikar ett kärleksbudskap. Efter en paus på flera år gjorde Syster Sol comeback med albumet ”ANITYA” (2021). I samarbete med producenten Partillo har hon fört in soul och modern r’n’b i sin musik. Det är musik full med nerv och passion, som är vemodig ena stunden och explosiv i den andra. Som ett kalejdoskop som hela tiden skiftar i färger och ljus! 

Gustavscenen, 15 augusti

Whitney Rose (CAN)

Den kanadensiska countrysångerskan Whitney Rose bor idag i Austin, Texas. Där har hon blivit något av en livefavorit tillsammans med sitt band på stadens klubbar och barer. Och det är inte svårt att förstå. Whitney Rose gör vibrerande country med inslag av pop och soul och vårdar traditionen lika mycket som utvecklar den. Det är bara att lyssna på senaste albumet ”We still go to rodeos” (2020). I en snygg ljudbild står hon med ena benet i den klassiska countrysångerskan Patsy Clines boots och den andra i Nancy Sinatras 60-talspop. Allt kryddat med härlig rootsrock. Det är ett genuint låtskrivande som slänger upp dig på dansgolvet lika mycket som den smeker din kind! 

Gustavscenen, 18 augusti