9 maj

Tio lysande akter i vårt andra musiksläpp!

Augusti är en bit bort och ni funderar säkert på vilka artister vi kommer att släppa härnäst? Nu behöver ni inte undra längre! Här kommer ett paket fullt med utsökta melodier, grymma beats och starka röster. Säg hej till Beatrice Eli, Erik Lundin, Crew of Me&You, Svenska Akademien, Majken, Charley Crockett, Guleed och en drös andra spännande akter!


Beatrice Eli

Beatrice Eli gör MIDI-punk som sparkar mot systemet och tar med lyssnaren på en resa kantad av fantastiska melodier. Hennes debutalbum ”Die Another Day” (2014) rosades av kritikerna och hon har kammat hem priser som P3 Guld för ”Bästa pop”. 2018 gjorde Beatrice Eli en omtalad konsert på Dramaten influerad av showgirl-kulturen. En konsert där sprakande ljus, kostym och dans står i fokus. Nu tar hon konceptet till Malmöfestivalen och vi kan redan nu se hur det kommer att göra augustikvällen till ett enda extravagant fyrverkeri!

Gustavscenen, 13 augusti


Charley Crockett (USA)

Charley Crockett växte upp i Texas med en ensamstående mamma och levde som ung ett kringflackande liv som gatumusiker innan hans karriär tog fart. Som avlägsen släkting till legendariska pionjären Davy Crockett är det inte konstigt att han kan konsten att berätta en historia. I sitt uttryck förenar han blues, swing och country till en alldeles förtjusande brygd som han själv kallar ”Texas Soul”. Charley Crockett förflyttar oss till ett slitigt arbetspass i skogen eller en rökig bar, oavsett om han tolkar gamla countryklassiker eller gör egen musik på sitt suveräna album ”Lonesome as a Shadow”!

Gustavscenen, 15 augusti


Christian Kjellvander

Christian Kjellvander omfamnar det främmande och söker en känsla av medmänsklighet. På senaste albumet ”Wild Hxmans” (2018) sjunger han om avsked, flykt och sensationen i att anlända till en ny värld. Det är sju låtar i gränslandet mellan folk, blues, Americana och jazz. Paralleller kan dras till låtskrivare som Tim Hardin och Bill Callahan och tematiken pendlar mellan intimitet och ett djupt mörker. Vi ser fram emot att se Christian Kjellvander ge oss själslig frälsning när han intar Malmöfestivalen!   

Gustavscenen, 16 augusti


Crew of Me&You

Bakom namnet Crew of Me&You hittar vi Maja Ivarsson och Felix Rodriguez från The Sounds. En explosiv duo som är influerade av 1990-talets eurotechno och elektroniska dansmusik. Det är pumpande beats, dånande synthar och Maja Ivarssons vassa röst som driver musiken framåt. Visst kan det rebelliska från The Sounds rockmusik kännas igen, samtidigt är Crew of Me&You något nytt. Lyssna på färska EP:n ”Home Free” och ladda inför duons konsert på Gustavscenen. Det blir ett musikaliskt träningspass i ravetempo!

Gustavscenen, 14 augusti


Erik Lundin

Med sina mångbottnade texter, totala skärpa i rappen och råa ljudbilder är Erik Lundin en av våra viktigaste hiphop-artister i dag! Priserna regnade över honom efter sin EP ”Suedi” (bland annat Grammisar för ”årets textförfattare” och ”årets hiphop/soul). 2017 följde han upp det med starka EP:n ”Välkommen hem” och i mars släpptes debutalbumet ”Zebrapojken” som hyllats av kritikerna. Erik Lundins lyrik är laddade betraktelser om identitet, ekonomi, psykisk ohälsa, förlust och kamp mot fördomar och rasism. Det är ord som träffar en som knytnävar i mellangärdet! På Malmöfestivalen kommer han gästas av flera namnkunniga artister. Vi baxnar av pepp!

Stora Scenen, 15 augusti    


Guleed

Hans röst knockar en med sitt spänstiga flow! Guleed har rötter i Somalia och är född och uppvuxen på Möllevången i Malmö. I hans musik finns det somaliska arvet men även spår av moderna ljudbilder från Jamaica, Europa och USA. På debutalbumet ”50 Grader i februari” (2019) avhandlas texter om relationer, ambitioner och personliga upplevelser av motgång. Det är rappmusik som vibrerar av en övertygelse som kan sätta en hel konsertpublik i trans! Tillsammans med artister som Ozzy och Valon representerar Guleed det mest spännande inom svensk hiphop just nu!

Gustavscenen, 9 augusti


Les Big Byrd

Stockholmskvartetten Les Big Byrd har gått från klarhet till klarhet. På debutalbumet ”They Worshipped Cats” (2014) mixade de psykedelia, spacerock och popmelodier till en mycket välsmakande ljudgryta! På uppföljaren ”Iran Iraq IKEA” fortsätter bandet, med Jocke Åhlund i spetsen, att ta musiken till nya nivåer. Det är en skimrande, modig och ambitiös samling låtar. Det är krautrock som rör sig högt upp bland molnen och som live blommar ut till en oemotståndlig musikupplevelse!

Gustavscenen, 11 augusti


Majken

Harpa, gitarr, piano och en själslig röst som bär hela musiken hittas i Malmöbaserade Majkens ljudliga universum. Hon ingick tidigare i bandet Stella Lugosi och släppte i slutet av 2018 sin solodebut ”Young Believer”. Det är en blottande skiva där folkindie, klassiska stämningar och skarpa melodier tonsätter en tematik som kretsar kring mental ohälsa, andlighet och att bli vuxen. Majkens experimentlusta skiner igenom och gör lyssningen till en inre resa som får en att vilja höra mer! Vi kan knappt vänta tills hon intar scenen på hemmaplan!

Gustavscenen, 11 augusti 


Svenska Akademien

Sommaren 2018 återförenades Svenska Akademien för att ställa sig på scenen för första gången sedan 2013! Resultatet var slutsålda hus och publiksuccé. Nu fortsätter Akademien och gör ett gäng utvalda festivalspelningar. Räkna med slipad reggae, dancehall och hiphop med träffsäkra politiska texter. Frontade av sångare General Knas och Sture Allén den yngre är denna grupp, med rötter i Landskrona, en samlad rörelse som är omöjlig att inte dansa till!

Stora Scenen, 11 augusti


Till sist…

…får ni inte missa ”alla glada skitars orkester” - Grus i Dojjan! För 35:e året i rad inviger Gruset Malmöfestivalen och står för underhållningen under den traditionsenliga kräftskivan. Det blir folkmusikgung, schlagers, rock och irländskt i en salig och djupt charmig blandning!

Stora Scenen, 9 augusti

Andra nyheter

Se alla nyheter