17 apr. 2024
NYHET

”Ett soligt, gungigt sommarparty i kräftskivans tecken”

Kräftskivan på Malmöfestivalen är vår käraste tradition. I år får den ett nytt karibiskt koncept med sångerskan och kulturprofilen Miriam Aïda som kapellmästare och ciceron. Vi fick en pratstund med artisten som inte bara introducerar karibiska rytmer och ett fenomenalt band, utan även ett klockrent, och pilligt, vegetariskt alternativ för den som vill gå på festen men inte äter kräftor.

Hej Miriam Aïda, hur kommer Malmöfestivalens kräftskiva att bli i din regi?
- Ett soligt, gungigt sommarparty i kräftskivans tecken där vi injicerar studsiga och livsbejakande rytmer på låtar och melodier som många känner till - en del låtar med koppling till Malmö/Skåne, en del andra hits att sjunga med i och så snapsvisor såklart.

Varför karibiskt?
- Kräftskivan är nog vår mest exotiska svenska tradition som infaller när sommaren är som mest tropisk. För att höja temperaturen ytterligare på sommarkvällen och kräftskivan kommer vi rama in det med tropiska och karibiska livsbejakande rytmer.

Vad hoppas du på att den karibiska twisten ska tillföra till kvällen?
- Bekymmersfrihet, en uppsluppen stämning, positiv energi, spontandans och ett stort leende. 

Vad betyder konceptet svensk kräftskiva för dig?
- Jag har många barndomsminnen av kräftskiva; gatufester med grannar i garaget, vuxnas lekfullhet med partyhattar och snapsvisor, det gemensamma pysslet att äta kräftor och sommarkvällen som aldrig tar slut.

Vad är din relation till kräftskivan på Malmöfestivalen?
- Att det är en underbar och kär Malmötradition med en folkfestlig stämning och mycket gemenskap - något som gör mig till en extra stolt Malmöit.

Vad hoppas du att festivalpubliken ska känna under kräftskivan?
- Att alla känner sig som en del av festen, en del av staden och att Stortorget är vårt gemensamma festdukade vardagsrum. En stund där vi lägger vardagen helt åt sidan och att vi tillsammans njuter av partyt, sällskapet, kräftorna och sommarkvällen.

Jag har hört rykten om kronärtskocka på skivan. Berätta mer!
- Under min uppväxt har det funnits två festligheter som haft säsong under augusti: kräftor och kronärtskocka. När jag blev vegetarian för mer än 30 år sedan hade jag några års kräftskive-lucka, men rätt snabbt insåg jag att kronärtskockan är ett klockrent vegetariskt alternativ på kräftskivan. Som vegetarian kan man vara med i matchen; både kräftan och kronärtskockan innebär pyssel, man äter med händerna och det resulterar i en stor hög med allt det oätliga som kräftskal/blomblad. Det skulle vara underbart att se fler vegetarianer på Malmöfestivalens kräftskiva!

Berätta om ditt band! Det är namnkunniga musiker från Malmö och Skåne. Hur kommer det att märkas på låtarna och underhållningen?
- Bandet är ett dreamteam och en skön mix av musiker som alla har starka band till Malmö. Som självklar kapten sitter Ola Bothzén bakom trummorna, vi har spelat tillsammans i nästan 20 år och han är Kung när det kommer till olika beats och grooves. På piano/sång har jag en av våra grymmaste Malmömusiker, Måns Mernsten, som är en avgörande komponent i de tyngsta skånebanden (Tingsek, Damn!, Helt Off). Med sin sköna närvaro och energi har vi Sebastian Lilja a.k.a Hush Forever på gitarr och i fronten tillsammans med mig snidas gungiga blåsriff och energismittande solon av Sofi Hellborg, som är en hörnsten på svenska afrobeat- och afrofunk-scenen, och så Göran Abelli (Helt Off, Hellskotta, Apolonia, Faela). Den femte växeln i bandet är Emil Sjunnesson, som höjer temperaturen med energifyllt slagverk. Jag är glad över att bjuda publiken på ett fenomenalt band! Med dessa musiker har vi en garanterad svängmaskin med mycket energi, spelglädje, stämsång till smittande rytmer. Det kommer bli en fest på Stortorgets scen som kommer märkas över hela torget!

Blir det några gästartister?
- Det är något jag går och klurar på just nu…Vem skulle du vilja se som gästartist?

Hooja gjorde succé på Malmöfestivalen 2023. Banan, melon, kiwi och citron känns ju karibiskt och tropiskt. Vad tänker du om en malmöitisk allsångsversion av Hoojas hit?
- Tack för tipset! En kul tanke att ta låten ”Banan, melon, kiwi och citron” till vårt rytmlaboratorium och se hur den skulle kunna förvandlas. Jag lägger till den i vår låtburk och så får vi se om den hamnar på kvällens låtlista!

Handen på hjärtat, hur känns det att ta över stafettpinnen från Grus i Dojjan?
- Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Det är klart att det är lite nervöst att ta över efter en så lång älskad tradition med Grus i Dojjan. Det är helt klart en utmaning! Men mest av allt känns det spännande att få förtroendet att ta över stafettpinnen och göra något nytt som samtidigt tar till vara på traditionen.

Kommer festivalpubliken som älskade Grus i Dojjan att känna sig hemma på den nya kräftskivan?
- Det är oundvikligt att Malmöfestivalens kräftskiva förändras och får ett nytt soundtrack. Jag hoppas att vi alla - bandet och festivalpubliken - tillsammans omfamnar årets nya kräftskiva och att vi gemensamt gör den till vår!

Vad? Kräftskivan med Miriam Aïda
När?  Fredag 9 augusti kl 18.35
Var?  Stora Scenen på Stortorget
Vilka?  Miriam Aïda (sång), Ola Bothzén (trummor), Emil Sjunnesson (trummor), Måns Mernsten (piano/sång), Sebastian Lilja (gitarr), Sofi Hellborg (saxofon), TBA (bas).

Fler nyheter