Gå direkt till textinnehållet

Jämställdhet

Dansa till ett jämställt sound

En jämställd festival innebär att alla får känna samma glädje och frihet, att alla känner sig lika trygga och stolta. Att alla kan förundras, imponeras, inspireras, överraskas och vara med på samma villkor. 

Varför lägger vi kraft och resurser på det här? Som festivalbesökare påverkas du av det du ser och inte ser på festivalen. Det handlar om att visa vad som är möjligt, att rikta en strålkastare mot vilka som får ta plats – med målet att ge alla lika mycket plats. Vi gör det för dig, för oss, tillsammans.

Sedan 2009 har vi arbetat för att Malmöfestivalen ska hålla en jämn könsfördelning i sitt innehåll och det vi presenterar på scenerna. 2022 var könsfördelningen på våra två största musikscener 42 procent kvinnliga akter, 38 procent manliga akter och 20 procent mixade akter (akter som innehåller både kvinnliga och manliga eller ickebinära musiker).

Vi har tydliga riktlinjer för att det övriga programinnehållet inom kultur och konst samt barn och unga ska vara representativt för våra besökare. Vi vill att Malmöfestivalen ska ha ett så brett program som möjligt. Hos oss hittar du allt från världsartister, ett mångfacetterat mattorg och ett stort område aktiviteter för barn till en dansbandsscen.

Trygghet som förutsättning för en jämställd festivalupplevelse

En förutsättning för en jämställd festival är att alla känner sig trygga på festivalområdet.

Vi jobbar aktivt med att minska sexuella trakasserier och otrygghet på festivalområdet. Detta gör vi genom ett nära samarbete med Polisen som kameraövervakar festivalområdet. Andra trygghetsskapande insatser är de podier som byggts i publikhavet på Stortorget där säkerhetspersonal finns på plats.

Jämställdhet handlar inte bara om vem som står på scen och får synas utan även om vilka som kommer till våra olika programpunkter, vilka utgör publiken? Detta är något vi ständigt diskuterar.

Jämställdhet handlar om pojkar och flickors möjlighet till att göra vad de vill och att kunna känna igen sig själva, i allt från de artister som står på scen till när hen testar prova på basket!

Vi är stolta över vårt arbete men vi har en bit kvar för att kunna kalla oss en jämställd festival. Vi arbetar stenhårt för att bli bättre för varje år som går. Ojämställdhet och sexism är ett samhällsproblem och inte endast knutet till festivalen. Hela världen behöver bli jämställd – så vi jobbar på här på vårt håll för att bidra till en förändring.

Det handlar om att respektera varandra, det är faktiskt inte svårare än så!