17 maj 2023
NYHET

Malmöfestivalen 2023 avslöjar årets program på Malmöscenen!

När arrangörer och klubbar från Malmös kulturliv bokar artisterna på Malmöscenen blir programmet lika brett som överraskande. Upplev allt från italo disco och experimentell elektronisk musik till raplyrik, indiepop och de bästa hitsen från 1960- och 70-talet.

Malmöscenen är placerad i östra delen av Slottsparken. Här är det arrangörer och klubbar från Malmös musikscen som bestämmer programmet. Åtta aktörer står för varsin kväll och kommer att sätta sin unika prägel på innehållet. I år kan publiken se fram emot musik från runt 50 liveband och dj:s. En gryta gjord på ingredienser av den godaste musiken från Malmö! Scenen har dessutom sin egen servering med platser för att äta, dricka och njuta i solen.

– Malmöscenen är som en liten festival i festivalen och det passar oss väldigt bra. Vi vill att fler Malmöbor får upp ögonen för folk- och världsmusik och vi tror att de grupper vi presenterar under Malmöfestivalen kommer att hjälpa till med det, säger Eva Omagbemi från Mix Musik och Jenny Eriksson från Malmö Folk som håller i en av kvällarna på Malmöscenen.

En annan av arrangörerna är skivbolaget Eight of Cups Records som drivs av musikern Miranda Gjerstad tillsammans med musikproducenten Federico Micolucci, kontrabasisten Gregory Vartian-Foss.

- Jag hoppas vår kväll kommer att vara som en mystisk, dansant och lärorik oas för besökarna. Vi har en sådan spännande blandning av akter, allt från en tarotworkshop till inspirerande ambient livemusik och ösiga mörka liveframträdanden från Malmö och Berlin, säger Miranda Gjerstad.

Här är årets program på Malmöscenen i datumordning:

Basbistron – fredag 11 augusti

Klubb som drivs av Pentti Igor & Manfred efter mottot ”ett par stadiga nävar bas och resten studs”. Under sin kväll kommer de att presentera några av Sveriges främsta artister inom elektronisk musik. Uppträder gör Tollarpsbördiga dj:n och musikern Johanna Knutsson. Med lång erfarenhet från såväl Malmös som Berlins klubbscen har hon utvecklat ett rikt sound fullt av mörka stämningar, hård house och kompromisslösa rytmer. På Malmöscenen kommer hon att bjuda på ett ambient dj-set! Techno blir det när dj:n Bella Sarris intar scenen för ett set med stökig och pulserande musik. Bella har meriter från några av världens främsta klubbar i städer som London och Sydney! Kvällen fulländas av Per Hammar som är ett välkänt namn på Malmös elektroniska musikscen och som P3 Guld-nominerats för sina elektroniska och dubbiga beats. Uppträder gör även klubbens egna Pentti Igor & Manfred.

Eight of Cups Records – lördag 12 augusti

Skivbolag från Malmö som har tagit sitt namn efter ett tarotkort. Ledorden för kvällen är mystik och ockultism med fokus på udda dansmusik med influenser från italo disco! God is god är en Berlinbaserad elektronisk duo bestående av turkiska musikern Etkin Cekin och den Belarusiska multiinstrumentalisten Galina Ozeran. Tillsammans gör de utforskande musik med influenser av avant-pop, elektronisk psykedelisk musik och östeuropeiska harmonier. Perfekt för Malmöscenens öppna anda! Förgyller kvällen gör även den experimentella dj-konstellationen Lilium, ambienta duon Curls, elektroniska doom-popbandet Primrose, 1980-talsinfluerade dansmusiktrion Ermes feat. Miranda Magdalena och experimentella singer-songwritern Ruben som uppträder tillsammans med bandet Knuff. Dessutom blir det workshop i tarotkortlekens magiska värld med artisten och häxan Leila. Musikkollektivet Aggregat avslutar kvällen med en elektrisk blandning av dub, house och acid. Dröm, dansa, förundras och njut!

The Cowgirl Gallery – söndag 13 augusti

The Cowgirl Gallery är ett konstgalleri och kafé i Malmö som startats av Selma Modéer Wiking. Galleriet är en kreativ plats som anordnar allt från utställningar till spelningar och poesiläsningar. Sångaren och låtskrivaren Josef Slunge har kritikerrosats för sin fräscha mix av hiphop, jazzig experimentlusta och sköra ballader, något som märks inte minst på debutalbumet ”ikväll, inatt, men aldrig imorgon”. Med sig på scenen har han sitt kompband Starfish Megadouche. Uppträder gör även ljudkonstnären Catharina Jaunviksna som under namnet Badlands inspireras av postpunk och elektro, dansk-svenska kvartetten Bitoi som förenar bas och elektronik med sång, och Duppy Tales vars energiska liveupplevelser skiftar mellan allt från soul och funk till indie och afrobeat! Dessutom blir det dj-sets av Digge Shim (grundaren till skivbutiken Bolero), Girls Want Girls och Viggo. Så mycket fina ljud under en och samma kväll!

Malmö Folk & MIX Musik – måndag 14 augusti

Ett rikt program med världsmusik av hög klass står på menyn när folkmusikarrangörerna Malmö Folk & Mix Musik går ihop för en gemensam kväll. Temat är pardans från hela världen och det som sker i mötet mellan människor, musik och rörelse. Ville & Tommie beskriver sig som en ”helt vanlig duo bestående av förvirrade människor”. Fiolspelaren Ville Syri och dragspelaren Tommie Black-Roff möts i en kärlek för folkmusik och historier från Sverige, Finland och Cornwall med oväntat resultat! Publiken kan även dansa till danska cumbiakollektivet Cumbian Colors och Malmöduon Duo Sisu Platense, de sistnämnda med båda fötterna förankrade i argentinsk tango. Det blir även workshops i folkdans och tango och ett avslutande jam där du som spelar ett instrument är välkommen att kasta dig in i musikens och dansens virvlande värld!

Mess On the Fest – tisdag 15 augusti

Indieklubben Mess On The Fest har omtalats för sina kvällar på Malmöpuben Mässingshornet där etablerade band trängts och svettats på en liten scen i den intima lokalen. Passande då att de nu får hela Malmöscenen till sitt förfogande för en afton med indiepop! Malmöbaserade MFMB har uppmärksammats både nationellt och internationellt för sin postpunk med starka melodier. Efter en tid av tystnad återkom sextetten 2022 med albumet ”Sugar”. En mörk och laddad historia som kommer bli en explosiv upplevelse live! Carl Lundgren, känd från Vit Päls och Laser & bas, framför låtar ur de två bandens arkiv - på akustisk gitarr tillsammans med historier om låtarnas tillkomst och annat skvaller. Kvällen innehåller även liveframträdanden av låtskrivaren Alice Gredeby, den Malmö- och Köpenhamnsbaserade artisten Melén som skapar musik med vokalpedal, piano och synth, den drömmiga psychpopkvintetten YAST samt Per & Olof, en Malmöbaserad soloartist som hittar styrkan i det repetitiva från punken. Mellan liveakterna kommer Caroline Landahl och Måns Leonartsson från Hater att dj:a. En härlig och messy blandning av allt det som är bra med indiescenen i Malmö!

Dialekt – onsdag 16 augusti

Duon Amira Brown och Malte Leander står bakom Dialekt, en kreativ plattform dedikerad till att visa upp mångsidiga kulturella konstnärer. På Malmöscenen innebär det ett program där hiphop, jazziga inslag och texter är centrala teman. Stockholmsfödda artisten Chris Taylor har tydlig förankring i soul och r’n’b. Hennes musikaliska resa började genom poesiskrivande. Det märks tydligt i musiken där rösten och lyriken lyfter melodierna ända upp till molnen! Mattis spränger barriärer med poetiska texter och en musik som för samman jazz och hiphop på ett banbrytande sätt. Uppträder gör även Vau, som tidigare gjort musik under namnet Bac Nini, samt OG Bella som skildrar ångest och kärlek med driven rap och lyrik. Dessutom blir det dj-set med Muchangi som bjuder på en mångsidig mix av stilar, från sydafrikanskt till svensk hiphop!

Fasaan Recordings – torsdag 17 augusti

I över tio år har skivbolaget Fasaan Recordings gett ut uppmärksammad experimentell musik av såväl lokala som internationella akter. Denna kväll kommer att gå i en stilblandande anda för att spegla den breda musikaliska värld som bolaget rör sig inom. Under namnet Decha tar den mexikansk-tyska konstnären och musikern Viktoria Wehrmeister influenser från hemstaden Düsseldorfs krautscen och dadaism och förenar med texter på spanska. Ut kommer en unik musik som är lika förtrollande som explosiv. Lamusa II är den italienska dj:n och musikern Giampaolo Scapigliatis projekt där han med hjälp av analoga synthar, trummaskiner och elbas skapar ett sound som är psykedeliskt med inslag av IDM och ambientmusik. Multiinstrumentalisten Milan W från Belgien gör elektronisk musik med melankoliska melodier och en egensinnig ljudbild som rör sig i gränslandet mellan ambient och dansmusik. Den svenska delen representeras av Klofink, musiker och dj som blandar dub och electronica med diverse blås- och slaginstrument, dj:n Quelle som tar med lyssnaren till såväl obskyra som trygga platser och Saatans Kvinna vars dj-set blandar industriell dub med brus och folkmelodier. En helkväll med udda och fantastiska ljud!

Retromusikföreningen Malmö – fredag 18 augusti

En fartfylld och varierad helkväll för alla som gillar pop och rock från 1950, 60- och 70-talen. Det är upplägget när Retromusikföreningen håller i finalen på Malmöscenen! Och det kan inte bli annat än ösigt när lineupen innehåller band som Crazy Hearts som dragit fulla hus med sina tolkningar av pop, rock och blues, duon John Strider & Robin Factor som framför originella rhythm’n’folk-låtar som samspelar med publiken, rutinerade Malmöbandet The Memory Lane som bjuder på en kavalkad av 1960-talets främsta hits, och Rolling Stones-entusiasterna Moneymakers vars rhythm’n’blues är svår att sitta stilla till. Dessutom bjuder storbandet Soul Revelation på svängig soul och det bästa av artister som James Brown, Aretha Franklin och Stevie Wonder. Musik som går hem i alla åldrar, i alla lägen!

Fler nyheter