5 maj 2023
NYHET

Malmöfestivalen 2023 släpper årets första artister!

När Malmöfestivalen presenterar sina första sju artister är Stora Scenen i fokus. Fruktiga hits med HOOJA, sprallig rockenergi med Bob Hund, Sara Parkmans nytolkade folkmusik, folkkära Måns Zelmerlöw och soul i världsklass med Seinabo Sey.

Bob Hund

Bob Hund har med rätta kallats Sveriges bästa liveband under 25 års tid. Få band har visat en sådan förmåga att slå an en sträng i nya generationer lyssnare. Med kloka texter och överjordisk musik sätter de fingret på tillståndet i verkligheten. Bob Hund är ett band som inte bara vågar utsätta sig för osäkra situationer utan rentav tycks betrakta den laddning som då uppstår som ett värde i sig. Kanske själva poängen. En hållning som också gör bandet till något av det mest explosiva och oförutsägbara man kan se på en scen - och vi vet ju att de tagit Malmöfestivalen med storm förr!

Stora Scenen, 11 augusti

HOOJA

“Banan, melon, kiwi & citron”. Låten ekar över skolgårdar, hörs på radion och dyker upp oavsett var en rör sig. Inte konstigt då HOOJA är mästare på att skriva smittande poprefränger som fastnar som tuggummi under fotsulan. Sedan duon från Gällivare dök upp 2021 med singeln ”Donkey Kong” har de blivit något av ett fenomen. Det är fyndiga texter om skogsrejv och röjiga utekvällar i Jukkasjärvi och en lika humoristisk som innerlig hyllning till glesbygden. Vi kan redan se ett gungande publikhav när frontfiguren Hooja och DJ Mårdhund ställer sig på Stora Scenen och sätter publiken i trans med sin iskallt dansanta electrohouse!

Stora Scenen, 18 augusti

Kräftskiva med GRUSET

Sedan 1985, den allra första Malmöfestivalen, har Grus i Dojjan inlett den traditionella kräftskivan. År 2022 blev sista gången som bandets grundare och munspelsvirtuos Christer “Krutte” Hedberg stod på scenen. I oktober 2022 gick han bort efter en tids sjukdom, och bandet meddelade att verksamheten läggs ned. Nu har de återstående medlemmarna tagit upp instrumenten för att hylla sin forna bandkollega. Under namnet GRUSET bjuds det på en underbar spelning av folkmusikgung, schlagers, rock och country i en lika salig som charmig blandning. Precis som “Krutte” själv hade önskat. Denna hyllning blir ett fartfyllt och känslosamt avslut på en 36 år lång tradition, ett farväl till “Krutte” och Grus i Dojjan.

Stora Scenen, 11 augusti

Måns Zelmerlöw

Han behöver knappast någon presentation. Måns Zelmerlöw har gått från ungt popfenomen till en av Sveriges mest älskade artister. Efter vinsten i Eurovision Song Contest 2015 med ”Heroes” toppade han listorna i 21 länder och sålda ut arenor över hela Europa. Måns Zelmerlöw har en energi som motsvarar ett kraftvärmeverk. När han intar scenen går det inte att slita blicken från honom. Han gör allt som ett äkta proffs, oavsett om han framför egna hits som ”Cara Mia”, gör en grym tolkning av Daniela Rathanas gripande låt ”Hatar dig” eller får ett helt konserthus att stämma upp i allsång! Välkommen till Malmöfestivalen, Måns!

Stora Scenen, 12 augusti

Sara Parkman

Med tre hyllade soloalbum har Sara Parkman omvandlat folkmusiken i grunden. Hon har skapat ett eget musikaliskt universum och visat hur det traditionsburna kan föras in i en modern värld. Hennes musik spränger berg och flyger högt över marken. Det är fioler, elektroniska beats och framför allt hennes stora röst som träffar rakt i hjärtat. Det märks inte minst på senaste skivan ”Eros Agape Philia” (2022) där Sara Parkman sjunger om kärlekens underbara väsen och förtvivlade uppbrott. Det är så mycket konstnärlig kraft att det räcker för en hel festival i sig. Tältduken på Manegen kommer att lyfta när denna folkmusikgigant intar kulturscenen i sommar!

Manegen, 13 augusti

Seinabo Sey

Seinabo Sey äger sitt uttryck och sin musik på ett sätt som få andra artister gör. I vår är hon aktuell med ett nytt album och nästa kapitel i sin karriär. Senaste singeln “Suzuki” skvallrar om stordåd. Och med utmärkelser som Grammis, P3 Guld och EBBA Award (European border breaker award) på meritlistan är förväntningarna höga. Men Seinabo Sey är så självklar i sitt skapande att förväntningar inte rår på hennes konst. Musiken lever i en egen sfär där graciös soul, snygga melodier och storslagna arrangemang får en bister snålblåst att kännas som ett varmt högtryck! Vi har hennes fantastiska spelning på Stortorget 2019 färskt i minnet. Kan vi hoppas på en repris på årets festival? Stora Scenen, 16 augusti

The Tallest Man On Earth

Efter att ha tillbringat det senaste decenniet med att turnera runt om i världen som The Tallest Man On Earth, har Kristian Matsson fängslat publiken. Detta genom att använda “every inch of his long guitar cord to roam the stage: darting around, crouching, stretching, hip-twitching, perching briefly and jittering away…” för att citera New York Times. Tonerna är folk, pop, trubadur och ballader ständigt under utveckling. Nya albumet "Henry St.” är det mest lekfulla hittills och musiken kommer att sitta som en smäck på Stortorget i augustikvällen. Ömsom smekande, ömsom rivande och hela tiden nära till de mest innerliga folkmelodierna du kan tänka dig!

Stora Scenen, 16 augusti

Fler nyheter