Gå direkt till textinnehållet

Historia

Malmöfestivalen föddes sommaren 1985. Redan då var vi det största arrangemanget i Malmös historia sedan Baltiska utställningen 1914. Ända sedan starten har festivalen varit gratis.

Malmöfestivalen grundades för att lyfta föreningslivet i Malmö. I början var det föreningar och ideella krafter som skötte matstånd och serveringstält. Drakbåts-tävlingarna var länge en viktig del av festivalen och arrangerades redan premiäråret 1985. Drakbåtarnas popularitet växte under 1990-talet men därefter sjönk deltagandet. Tävlingarna lades ner 2006 och kom tillbaka för ett tillfälligt gästspel 2014, då festivalen firade 30-årsjubileum. 

Kräftskivan har inlett Malmöfestivalen sedan 1985. Det är en stor hemmafest där vi bjuder in Malmöbor och festivalbesökare att äta kräftor på Stortorget och ryckas med till Grus i Dojjans toner från scenen. Flera världsrekord i antalet kräftor har satts. 1994 åts hela 91 500 kräftor! 

Vi etablerade oss tidigt som en festival med hög nivå och bra bredd på artisterna. Genom åren har bland andra Jerry Williams, Robyn, Steve Angello, Wilmer X, Miriam Makeba, Monica Zetterlund, Thåström, Lisa Nilsson, Timbuktu, Anna Ternheim, Band of Horses, LCD Soundsystem, Angelique Kidjo, Omar Souleyman, Icona Pop, Bob Hund, Steve Aoki och Zara Larsson uppträtt på våra scener. Utöver det har vi flera musiktält där lokala föreningar bokar sina egna program som lockar mycket publik år efter år.

På Gustav Adolfs torg har mattorget lockat hungriga besökare under många år. Där presenterar en mängd Malmöbaserade och internationella mataktörer, krögare och foodtrucks spännande smakupplevelser, allt från langos och kantarellklämmor till chipotleburgare och poké bowl. 

I festivalens ungdom samlade Kulturmanegen all kultur i ett tält och fungerade som en ambulerande fristad för teater, film, litteratur och kreativitet. Idag dyker konst och kultur upp på Gatuscenen och i parker och på torg. På Malmöfestivalen 2022 fick festivalen en ny plats för kultur i form av cirkustältet Manegen på Lördagsplan, där ett brett kulturprogram presenteras. Barnen har ett eget område vid Stadsbiblioteket där en bred palett av aktiviteter går att ta del av. 

I början var Malmöfestivalen en enda lång festivalgata som började vid Triangelns köpcentrum och slutade en liten bit från Malmö Centralstation. Genom åren har festivalen tagit plats i Slottsparken och Kungsparken samt gästat Folkets Park och det stora gröna området Mölleplatsen. Sedan 2010 är vi tillbaka i stadskärnan med Stortorget, Posthusplatsen, Gustav Adolfs torg och Raoul Wallenbergs park som de största områdena.