17 april

Dags för årets första artistsläpp!

Ljuset breder ut sig och vårsolen tittar fram! På gator och torg möts en allt oftare av leenden och glädje! Dags för oss att glänta på dörren och presentera årets första artistsläpp! Välkomna Seinabo Sey, Albin Lee Meldau, Jill Johnson, Fricky, Little Jinder, Kvinnoorkestern med Edda Magnason, Joy och en rad andra finfina akter!  


Albin Lee Meldau

Albin Lee Meldaus röst fångade det svenska folket i Så mycket bättre 2018. Men redan innan tv-debuten var han ett namn att räkna med. I första singeln ”Lou Lou” och på den egenutgivna EP:n ”Lovers” från 2016 finns ett sound i gränslandet mellan soul och pop. Albins mjuka stämma och det lika precisa som försiktiga uttrycket för tankarna till storheter som James Brown, Sam Smith och James Blake. 2018 släpptes det glödande debutalbumet ”About You” som följdes upp av den mer intima EP:n ”The Purgatory Sessions”. Vi är barnsligt peppade på att få höra Albin Lee Meldaus själfulla musik på Stortorget i augusti!

Stora Scenen, 14 augusti


Allsång med Malmö Opera

I år förvandlas Stortorget till ett Malmöitiskt Skansen när Rickard Söderberg bjuder in till stadens mäktigaste allsång. Det blir en tillbakablick på några av de mest älskade operorna och musikalerna som genom åren spelats på Malmö Operas snart 75 år gamla scen. Tillsammans med sångarvänner och hela Malmö Operaorkester leder Sveriges mysigaste tenor publiken genom klassiker som “Edelweiss” ur Sound of Music och “Fångarnas kör” ur Nabucco. Kanske blir det även några pärlor ur föreställningar som spelas under kommande jubileumssäsongen då operan firar 75 år!

Stora Scenen, 11 augusti


Amanda Ginsburg

Med en varm och genuin röst bjuder Amanda Ginsburg in lyssnaren till hennes känslovärld. Där får du möta både melankoli och en livsbejakande humor. Mycket har hänt sedan den svenska jazzsångerskan släppte sitt debutalbum ”Jag har funderat på en sak” i början av 2018. Först fick hon högt betyg i Dagens Nyheter. Sedan mottog hon Olle Adolphson-stipendiet, nominerades till årets nykomling i P2 Jazzkatten och fick Skaps Jazzpris. Hon har spelat över hela landet och avslutade hösten med en Grammis för bästa Jazzalbum. Nu intar Amanda Ginsburg Malmöfestivalen för att sätta Gustavscenen i gungning.

Gustavscenen, 15 augusti


Fricky

Det är reggaeton, afrobeat och trap som slingrar sig runt texter om vänskap, kärlek, maskulinitet och sex. Erik “Fricky” Frimans musik är ödmjuk, följsam och framstår bitvis som ocensurerade utdrag ur en dagbok. För det har Umeå-artisten belönats med priser som Musikförläggarnas Pris för Årets genombrott och Årets artist på P3 Guld. Med sin mjuka västerbottniska och totala förankring i samtiden har Fricky tagit svensk r’n’b till en ny plats. Han kan helt enkelt bli ett namn att räkna med för en lång tid framöver!

Stora Scenen, 16 augusti


Jill Johnson

Med en förkärlek till Nashvilles countryscen och framgångar inom både schlager, dansband och country har Jill Johnson kommit att bli mycket mer än folkkär. För många är hon känd genom sitt vinnande bidrag i Melodifestivalen ”Kärleken är” 1998. För andra är hon en djupdykande programledare som i tv-programmet Jills veranda porträtterat svenska artister på en kokhet veranda i Nashville, USA. Jill Johnsons röst är självklar och griper tag i kropp och hjärta lika mycket som hennes breda musik. Värm upp med hennes senaste singel ”Is it Hard Being a Man?” och EP:n “My Remedy” inför hennes besök hos oss!

Stora Scenen, 9 augusti


Joy

Joy har etablerat sig som en av vår tids viktigaste och mest kompromisslösa rappare. Det började med singeln ”Kattliv” och EP:n ”Glädjeflickan” och gick vidare till 2017 års Grammisnominerade släpp ”Inte God Men Gud”. Joy har satt ett kaxigt och otyglat avtryck i svensk musikhistoria som inte går att tvätta bort. Sommaren 2016 gjorde hon Svenska fotbollslandslagets officiella låt till fotbolls-EM, “Mitt team”, med Frej Larsson. Nu utforskar hon den internationella arenan och gör musik på engelska. På EP:n “Thirsty” höjer hon nivån till nya uppkäftiga höjder. Det är dags för Joy att återigen äga scenen på Malmöfestivalen.

Stora Scenen, 9 augusti


Kvinnoorkestern med Edda Magnason

Malmöbaserade Kvinnoorkestern är Sveriges första helkvinnliga kammarorkester. Med kvinnliga tonsättare på repertoaren utmärker de sig som ett banbrytande initiativ på den klassiska musikscenen. Nu möter de en av landets mest uppskattade artister, Edda Magnason. Edda har rört sig på ett närmast Frank Zappa-likt sätt obehindrat mellan jazz, r’n’b, pop och soul. Samtidigt har hon varit solist på Göteborgsoperan och Malmö Opera och kammat hem en Guldbagge som skådespelerska. Och i år släpper hon ett nytt album. Ett musikaliskt möte som vi redan drömmer om!

Gustavscenen, 10 augusti


Little Jinder

Hon är lika mycket artist som stilikon och har redan en tioårig karriär i bagaget. Little Jinder har imponerat många med svenska texter som är lika poetiska som vassa. Andra albumet på svenska “Allting suger” (2016) belönades med en P3 Guld i kategorin Årets pop. Samma år gjorde hon stort avtryck med sin medverkan i Så mycket bättre. Senaste albumet ”Hejdå” är sista delen i en trilogi som representerat en särskild era i hennes liv. Skivan har rosats av kritikerna och Aftonbladet beskrev den som “stark elektronisk häxgrogg”. Jag är inte så ”Little” längre, förklarar Little Jinder. Bara 2019 kan berätta vad det innebär.

Stora Scenen, 10 augusti


Seinabo Sey

Hon har en röst som fyller rum med värme och som rycker upp dig med rötterna. Det glödde från första sekund om Seinabo Seys musik. På scen utvecklades hon till en formidabel eldsvåda. Hennes genombrott kom med hitten ”Younger”. Sedan har priserna regnat över henne: Grammis, P3 Guld och Internationella EBBA Awards. Vid sidan av det har hon gjort bejublade uppträdanden på Nobels fredspriskonsert, Popaganda och Conan O’Briens talkshow. Seinabo Seys senaste album “I’m a dream” är storslagen soul - en musikalisk triumf från första till sista ton. Vi bubblar av förväntan över att få se henne på Malmöfestivalen igen!

Stora Scenen, 14 augusti


Tania Saleh meets Lina Nyberg (LIB/SE)

Svenska jazzsångaren Lina Nyberg och libanesiska artisten Tania Saleh är två självständiga och egensinniga musiker och kompositörer. Här möts de och skapar musik för att tillsammans hedra poeter och musiker de älskar från olika delar av världen: Sverige, Libanon, Iran och England. Deras musik överskrider språkliga och geografiska gränser och söker sig fram mot en gemensam konstnärlig grund. Det är lekfullt, eftertänksamt och levande. Som om inte det vore nog ackompanjeras de av briljanta jazzmusiker från Lina Nybergs band och den portugisiska trumpetaren Susana Santos Silva och egyptiska violinisten Nancy Mounir.

Gustavscenen, 12 augusti

Andra nyheter

Se alla nyheter