Gå direkt till textinnehållet
14 juni

Malmöfestivalen 2023 avslöjar nio nya artister till årets musikprogram!

Ännu mera musik från oss till er! Internationella stjärnor och svenska hitmakare, nu släpper vi fler artister till Stora Scenen. Världskänd libanesisk popstjärna, svensk dödsmetall, afro-latin style från Senegal och fransk hiphop är några av de musikakter som du kan se fram emot i sommar!  

Ana Tijoux (CL/FR)

Hon är hiphopartisten och låtskrivaren som använder orden som verktyg i kampen för en bättre värld. Ana Tijoux föddes i Frankrike 1977 av föräldrar som hade flytt från Augusto Pinochets diktatur i Chile. Detta har lämnat ett bestående intryck på Anas musik och karriär. Hon är feminist och aktivist i sina texter och arbetar hårt för kvinnors rättigheter och tar ställning mot sociala och kulturella orättvisor. Hon har beskrivits som en latinamerikansk Lauryn Hill och utnämnts av tidningen The Rolling Stones till den bästa spansktalande rapparen. Med all rätta! Ana Tijoux har nämligen ett driv i ordflödet och ett fokus i musiken som är imponerande. Det är rap, folkmusik, elektroniska beats och en ilska som välter barriärer. Lyssna bara på senaste singeln ”Niñx” och du förstår vad vi menar! 

Stora Scenen, 17 augusti

Asme

Den svenska rapparen Asmes osannolika kombinationer har lett honom mot stordåd. Samplingar av TLC möter svensk visa och berättelser om förortslivet. Med både P3 Guld och Grammis-vinster i bagaget har artisten samarbetat med en bredd av artister från Stormzy till Håkan Hellström och Axel Arigato. Musiken har streamats över en kvarts miljard gånger på Spotify, bland annat tack vare succéprojekten ”12 till 12” med gruppen Aden x Asme och som soloartist med ”BLodigt”, Tusen Flows” och ”Tusen Flows 2”. Med två albumettor och en singeletta har Asme byggt upp en stadig fanbase i hela landet men även i Norden. Vi välkomnar Asme på sin första spelning för trogna fans på Malmöfestivalen! Stora Scenen, 17 augusti  

At The Gates

De är ett av Sveriges främsta dödsmetall-band och något av banbrytare på den svenska metalscenen. At The Gates har sedan starten 1990 skapat brutal musik som varit både utmanande, progressiv och genreöverskridande. På album som ”The red in the sky is ours” och ”With fear I kiss the burning darkness” kombinerade de aggressiva riff och hårda trummor med en fantastisk experimentlusta. Och utforskandet har fortsatt att prägla musiken. På senaste skivan ”The nightmare of being” (2021) förenar bandet sin snabba metall med orkestrala stämningar, inslag av saxofon och ett koncept som kretsar kring filosofisk pessimism. Som en psykologisk skräckfilm full av oväntade och kittlande figurer. Åh, vad vi längtar efter att få se och höra augustikvällen färgas av At The Gates krassa och mörka toner!

Stora Scenen, 15 augusti  

Blue & Beyond: Hyllningskonsert till Joni Mitchell

När Blue & Beyond tog Joni Mitchells sångskatt till Malmö Live blev det en stor publiksuccé. Nu finns det chans att uppleva den fantastiska konserten igen i en ny kostym på Stora Scenen. Mitchells musik är stilbildande för en hel generation och hon ses som en av de största låtskrivarna någonsin. Hennes poetiska sångtexter belyser såväl samhälleliga och miljömässiga frågor som privata känslor av romantisk längtan, glädje och gäckade förhoppningar. Det ikoniska albumet ”Blue” från 1971 har rankats som ett av tidernas bästa album av musikmagasinet Rolling Stone. Ta del av en storslagen och poetisk hyllning framförd av Malmö SymfoniOrkester, Christian Kjellvander och Sofia Karlsson.

Stora Scenen 15, augusti

 

Carole Samaha (LB)

 Carole Samahas röst är lika växlande som världsvan! Så har sångerskan en bakgrund som skådespelare. Efter att ha spelat både på scen och medverkat i filmer och såpoperor satsade hon helt på musiken. Sex album har släppts med popmusik som är både storslagen, medryckande och vemodig. Den libanesiska artisten har vunnit priser som World Music Award för bästa artist i Mellanöstern 2014, uppträtt på stora internationella festivaler och musikscener och varit domare i talangshowen The X Factor Arabia. Carole Samahas sånger är dramatiska, bitterljuva och filmiska. Att lyssna på musiken är en omvälvande resa som tar en långt ut i världen. Publiken på Stortorget kommer att få uppleva något alldeles extra när hon kommer till Malmöfestivalen! Konserten är ett samarbete mellan Malmöfestivalen och Riksteatern.

Stora Scenen, 13 augusti

Orchestra Baobab (SN)

Orchestra Baobab var ett av de främsta banden i Senegal under 1970-talet och kända som husorkester på omtalade nattklubben Baobab Club i huvudstaden Dakar. Med sin blandning av afro-kubanska rytmer och Wolofmusik (en musiktradition som är kopplad till Wolof, den största folkgruppen i Senegal) växte deras publik. Efter att ha släppt runt 20 album splittrades bandet 1987. Åren efter gavs flera av skivorna ut i Storbritannien och bandet upptäcktes av lyssnare i Europa. 2001 återuppstod bandet med ny kraft. Albumet ”Specialist in all styles” släpptes vilket kritikerhyllades, fick priser och tog Orchestra Baobab till scener världen över. Bandets musik är lika rytmisk som bitterljuv, lika charmigt dansant som smäktande. Ett kollektiv av fantastiska musiker och sångare som anförda av bandledaren Thierno Koité bygger ett universum av tropisk klubbkänsla, pop, kluriga gitarrer och traditionell musik. En organism omöjlig att inte golvas av!

Stora Scenen, 16 augusti 

Otto Knows 

Svensken Otto Jettman, även känd som Otto Knows, har blivit en självklar stjärna på den elektroniska musikscenen. Han har framfört sina symfoniska hits – ”Million Voices”, ”Next To Me” och ”Electricity ” – på världsscener som Tomorrowland, Creamfields, Ultra Festival, Ushuaia Ibiza och på Malmöfestivalen! Nu är han tillbaka för att skaka om hela Stortorget. Otto började sin karriär redan vid 16 års ålder. Sedan dess har singlarna seglat på topplistor i Europa och i samarbete med artister som Avicii har musiken fått utvecklats i takt med karriären. Förbered dig på en rejäl pulshöjare när dansmusik-mästaren intar Stora Scenen! 

Stora Scenen, 17 augusti

Panetoz

 “Dansa pausa”, “Håll om mig hårt” och ”Efter solsken”. Panetoz har släppt ett pärlband av hits som har gjort dem till en folkkär festmaskin med kraft att förvandla en grå vardag till en sprakande karneval! Gruppen bildades 1997 i Jordbro och blev förebilder för unga i orten genom sin genuina tro på musiken och rätten att vara sig själva. Panetoz musik är förankrad i bandets rötter där inspiration kommer från västafrikansk highlife-musik med texter på svenska. Det är organiska beats, klockrena refränger och en stor dos glädje. Värm upp med låten ”On my way”, som tog Panetoz till finalen i Melodifestivalen 2023, och du kommer i perfekt stämning inför bandets spelning på Malmöfestivalen! Stora Scenen, 12 augusti

Musiken från Tunna Blå Linjen med gästartister: Familjen, Tusse, Mikael Wiehe, April Snow/Irya Gmeyner, Isak Danielson, Joy, Vera Carpe och Amanda Jansson

Det blir liksom inte mer Malmö än att musiken från Tunna Blå Linjen får ljuda över Stortorget. År 2022 togs för första gången musiken från en svensk dramaserie ut på livescenerna. SVT:s serie Tunna Blå Linjen slog rekord med sitt genomslag på SVT Play. Unikt blev också genomslaget för musiken som specialskrevs av Irya Gmeyner och Martin Hederos. Kända låtar ur serien utgörs bland annat av ”Malmö stad” av Familjen, Mikael Wiehes duett ”Jag tänkte jämt på dig”, ”Got To Rise Up” med Tusse och låten ”En sekund” av Joy. Under konserten gör skådespelaren Amanda Jansson som spelar rollfiguren Sara i tv-serien sin scendebut för att sjunga tillsammans med några av Sveriges största artister live på Stora scenen. 

Stora Scenen, 11 augusti