Gå direkt till textinnehållet
19 juli

Malmöfestivalen 2023 släpper nya artister till årets festival!

Några av landets bästa artister inom svensk hiphop, pop och rock! Amasons melodiska mjukhet stöttas upp av rocklegenderna Wilmer X, med sällskap av progressiva beats och rap från både ADAAM och poetiska Jireel. Kära återseenden gör artister som Anna Ternheim och Icona pop, när Malmöfestivalen 2023 fyller på med musikakter till Stora Scenen.

ADAAM 

Den unga rapparen från Märsta väckte tidigt uppmärksamhet. Redan vid 16 års ålder släppte han debutlåten ”Trap$tar”. Kort därefter kom hitlåten ”Wave” som gjorde ytterligare avtryck på den svenska hiphop-scenen. ADAAM har sedan dess släppt flera succélåtar såsom ”Konst från betong”, ”Hey Chica” och ”A.D.A.M”. Han har gästat den nu avlidne rapparen Einárs singel ”Hiphop” och släppt ett mixtape med GRIND GANG MUSIC. Efter albumet ”Myror i Brallan”, där en del av låtarna spelades in i och producerades i Malmö, har artisten streamat 3 x platina (över 26 miljoner streams). Lägg därtill topplisteplaceringar för låtarna ”Fakka ur” (med Loam) och ”17” och du förstår vilken kvalitet ADAAM har på sin produktion! Nu gör rapparen sin Malmöfestivaldebut efter att ha varit en efterfrågad artist i många år.

Stora Scenen, 15 augusti

Amason 

De är en ”supergrupp” med medlemmar från Miike Snow, Dungen och Little Majorette och har i Amanda Bergman en av landets främsta popröster. Trots det är det summan som är större än delarna i Amason. Så har det varit ända sedan bandet debuterade med sin första EP 2013 och blev ett namn på såväl kritikers som publikens läppar! Efter det har deras musik belönats med Grammis och turnéerna har avlöst varandra. På de senaste skivorna, syskonalbumen ”Galaxy I” och ”Galaxy II”, experimenterar Amason mer än någonsin. Det är fortfarande mjukt och melankoliskt men också utforskande och oförutsägbart. Som att musiken rör sig i en högre sfär, där melodier och rytmer bildar små planeter av guld, utan att den förlorar kontakt med marken. Det kommer låta ljuvligt på Stortorget i augustikvällen!

Stora Scenen, 14 augusti 

Anna Ternheim

Låtskrivaren och musikern Anna Ternheim skapar folkinfluerade och pianodrivna sånger som har en given plats i det svenska musiklandskapet. Ternheim slog igenom 2004 med det kritikerrosade albumet ”Somebody Outside” och året efter tog hon hem både P3 Guld och Grammis pris för ”Årets Nykomling”. År 2007 belönades andra albumet ”Separation Road” med P3 Guld i kategorin ”Bästa kvinnliga artist” och två Grammisar för ”Bästa kvinnliga artist” och ”Bästa textförfattare”. Efter det har Anna Ternheim släppt totalt sju album vilket har resulterat i turnéer och inspelningar i studios runt om i världen. Efter flera år i New York gick flyttlasset hem till Sverige igen och hösten 2022 medverkade Anna Ternheim som en av värdarna i TV4:s Så mycket bättre. På Polarpriset i år fick hon det ärofulla uppdraget att framför Roxy Music’s låt ”Love is the drug”. Nu tar Anna med sina mjuka melodier till Malmöfestivalen. 

Stora Scenen, 14 augusti

Benjamin Ingrosso 

Han har vuxit till att bli en av landets mest omtyckta artister och personligheter. Benjamin Ingrosso är låtskrivare och producent och känd för låtar som ”Man on the Moon”, ”Smile” och ”Dancing On A Sunny Day”. Benjamin Ingrosso har vunnit Melodifestivalen, toppat album- och singellistan, vunnit Grammis som årets artist 2022 och har flera P3 Guld-nomineringar på sin meritlista. Till Malmöfestivalen kommer Benjamin och hans sju musiker starka band. Med explosivitet bjuder de in till en hitkavalkad på Stora Scenen. 

Stora Scenen, 13 augusti

Estraden

De har etablerat sig som en av landets största hitmakare och kan konsten att växla mellan stora känslor i sin musik. Estraden debuterade 2018 på Norlie & KKV:s omtalade hitlåt ”Mer för varandra”. Sommaren 2020 kom debutalbumet ”Mellan hägg och syrén” som belönades med både Grammis och P3 Guld-nomineringar. Helt rättvist då Estradens musik är full av catchy melodier, medryckande refränger och upplyftande pop. Trion, som utgörs av Carl Silvergran, Felix Flygare Floderer och Louise Lennartsson, pendlar mellan lycka, hjärtesorg och tröst i sina låtar. Det är musik som är omöjlig att inte drabbas av!

Stora Scenen, 18 augusti

Icona Pop 

Det flesta vet precis var de befann sig när de hörde ”I Love It” för första gången. Och alla ville höra den om och om igen. 2022 var det tio år sedan generationshiten välte världens alla dansgolv. Icona Pop bildades 2009 av Aino Jawo och Caroline Hjelt och sedan dess har de skapat danshit efter danshit. Duon har uppträtt på de största arenorna världen över, varit hus-dj:s på Ibiza och landat topp 10 på amerikanska Billboard. Listan över samarbeten är lika imponerande som mångfaldig: Tiesto, Charli XCX, Justin Timberlake, Steve Aoki, Zara Larsson och många fler. Nu återvänder den prisbelönta duon till Malmöfestivalen. Med smittande glädje och energi på scenen kommer de förvandla Stortorget till Malmös största klubb!

Stora Scenen, 12 augusti  

Jireel 

Han är rapparen och låtskrivaren från Rågsved som har ett grymt flow och en bländande förmåga att omvandla krassa vardagsbetraktelser till träffsäker urban poesi. Jireel har vunnit såväl Grammis som P3 Guld-priser och har byggt upp en trogen fanskara sedan debuten med singeln ”Här & nu”. Med första EP:n ”Jettad”, som innehöll hitsen ”Cataleya” och ”Snap”, visade han vilken potential han besitter. Sedan har karriären stigit rakt uppåt och kritikerrosade album som ”18” och ”Sex känslor” har avlöst varandra. Jireel har järnkoll på melodier och gung och får samtidigt lyssnaren att komma nära i sina texter. Han är, likt titeln på sin senaste singel ”Ledare”, en av våra ledande hiphop-artister just nu! 

Stora Scenen, 18 augusti 

Molly Hammar 

Med sina personliga texter om kvinnlig sexualitet har Molly Hammar etablerat sig som en ikon för sin generation. Att sjunga förlöste Mollys kreativitet och resulterade i en lyssnarskara av unga kvinnor som kunde relatera till hennes budskap. Med releasen av den kritikerrosade EP:n ”Sex” 2018 hittade Molly Hammar hem rent musikaliskt. I början av 2020 sålde Molly ut sina två första egna headlinekonserter och prisades samma år med en Rockbjörn för ”Årets genombrott”. Under första halvan av 2021 släppte Molly sin andra EP ”God is lonely too”. På radion just nu hörs hon med singeln ”Ingen annan rör mig som du” och på Malmöfestivalen blir det både pop och ballad när Molly Hammar intar Stora Scenen. 

Stora Scenen, 14 augusti

RIX FM Festival med gästartister 

Sedan flera år tillbaka har RIX FM Festival gjort ett stopp på Malmöfestivalen. Under en och samma konsert gästar en mängd artister Stora Scenen och framför några låtar var - och i år är inget undantag. Denna gång presenteras flera av årets favoriter från Melodifestivalen, svensk pop, holländska dj:s och norska stjärnskott. RIX FM Festival leds av Roger Nordin och Laila Bagge från RIX Morron Zoo, det populära morgonprogrammet i radio. Årets artister utgörs av: Darin, Marcus & Martinus, Omar Rudberg, Theoz, Peg Parnevik, Smash Into Pieces, Klara Hammarström, Aden Foyer och Kris Kross Amsterdam. RIX FM Festival pågår mellan kl 16.00-18.00. Separata speltider för artisterna utannonseras inte.

Stora Scenen, 13 augusti 

Wilmer X 

Det är skitig garagerock, svängig rhythm’n’blues och bitterljuv pop. Enkelt uttryckt är det ren och oförfalskad kärlek till musik. Det är fundamentet som Wilmer X långa karriär vilar på. Bandet har hunnit fira 45 år som band och gjort sin 1000:e spelning. Efter att inte ha släppt ny musik på över 15 år kom så nya albumet ”Mer för dina pengar” hösten 2022. En skiva där de visar att glöden, energin och glädjen som präglat Wilmer X livsbana är intakt. Att kärleken till musiken är lika grundmurad som årstidsväxlingarna! Vi minns spelningen på Malmöfestivalen 2018 då bandet gav allt ur sina hjärtan inför ett knökfullt Stortorget. Det kan mycket väl bli en repris på årets festival!

Stora Scenen, 12 augusti 

Hittills släppta artister på Stora Scenen Malmöfestivalen 2023:

Ana Tijoux (CL/FR) 

Asme 

At The Gates 

Blue & Beyond: Hyllningskonsert till Joni Mitchell (MalmöSymfoniOrkester tillsammans med Christian Kjellvander och Sofia Karlsson) 

Bob Hund 

Carole Samaha (LB) 

Hooja 

Kräftskiva med GRUSET 

Måns Zelmerlöw 

Orchestra Baobab (SN) 

Otto Knows 

Panetoz 

Sara Parkman (spelar på kulturscenen Manegen) 

Seinabo Sey 

The Tallest Man On Earth