31 juli 2023
NYHET

Malmöfestivalen 2023 släpper sista artisterna samt hela programmet!

Malmöfestivalen fulländar årets program med ett sista artistsläpp där Miss Li avslutar på Stora Scenen. Olof Dreijer förvandlar Gustav Adolfs torg till ett jättedisko och Gatuscenen får egna kvällskonserter. Dessutom släpps hela programmet för Malmöfestivalen 2023!

Miss Li avslutar Malmöfestivalen 2023!

Hon har under de senaste åren tagit en välförtjänt plats som en av Sveriges mest folkkära artister med flertalet låtar på topp- och radiolistorna. Miss Li fångar publiken med kraft, lekfullhet och intensiv scennärvaro. Hon är en artist i ständig utveckling som berör både på djupet och i stunden. Med singlar som ”X” och ”Hälsa Gud” har artisten gjort avtryck på svenska popscenen, något som lett till både Grammis och P3-guldnomineringar. Fredag den 18 augusti avslutar Miss Li Malmöfestivalen 2023 med en dundrande konsert på Stora scenen!

Stora scenen, 18 augusti, kl. 23.00-00.30.

Olof Dreijer ställer till med disko – ska få hela Gustav Adolfs torg att dansa

Det är inte bara Stortorget som kommer att dansa på festivalens sista kväll. Även Gustav Adolfs torg ska gunga! Ingen mindre än Olof Dreijer ställer sig på Gatuscenen för en sprakande final. Som soloartist och ena halvan av The Knife har han brutit ny mark inom såväl elektronisk dansmusik som popmusik. På sin meritlista har Olof dj-framträdanden på kreddiga klubbar som Berghain i Berlin och respekterade festivaler som polska Unsound.

När Olof inte stått bakom skivspelarna har han producerat egen musik, utforskat olika elektroniska sound och könsuttryck under pseudonymen Oni Ayhun, producerat artister som kritikerrosade Zhala och även undervisat i musikproduktion. På Malmöfestivalen kommer denna mångfacetterade musiker och konstnär att ge ett lyxigt dj-set under en gigantisk diskokula. Det blir en tajt mix av musik som han själv vill dansa till. Allt från funkig techno, melodisk house och Baile funk till heta sydeuropeiska rytmer. En kväll full av dans, fest och underbar rörelse!

Gatuscenen, 18 augusti, kl 21.30-23.00.

Nytt för i år: Kvällskonserter på Gatuscenen

Gatuscenens program har utökats i år. Förutom kulturakter i form av akrobater, performance och jonglering kan publiken se fram emot kvällskonserter med en rad fina musikakter både från Malmös musikscen, andra delar av Sverige och utlandet!

Här är programmet för kvällskonserterna på Gatuscenen:

Bluesinferno

Bakom namnet Bluesinferno finns de namnkunniga musikerna Kalle Moraeus, Pelle Holmberg och Jojje Wadenius. Tillsammans gör trion en härlig blandning av blues, rock, jazziga melodier, gitarrsolon, en massa sväng och en och annan historia. Kan inte bli annat än magiskt!

Gatuscenen, 17 augusti, kl 20.00-21.00.

Folkdivizjon

Folkdivizjons musik är resultatet av åtta personer med olika musikaliska bakgrunder som möts på Malmös gator och spelar klezmermusik. Med inslag av Balkan och jazz skapar de ett sound som många fallit pladask för när de sett bandet live!

Gatuscenen, 13 augusti, kl 20.00-21.00.

Loljud

Loljud har jämförts med artister som The Knife, Björk och Sia. Artisten och producenten Lotta Fahlén, som döljer sig bakom namnet, känns igen för sitt tvärkonstnärliga och oförutsägbara förhållningssätt till elektronisk musik. Som en samlare av läten silar hon världen med en håv. Vattendroppar, radiobrus och mobilalarm fastnar i nätet. Lika mycket en ljudupplevelse som fantastisk musik!

Gatuscenen, 11 augusti, kl 20.00-21.00

Orchestra Gold (US)

Kalifornisk ensemble vars sällsynta och konstfulla sound är ett kalejdoskop av afrikansk, psykedelisk rock med rötter i Mali och en blinkning mot framtiden. Orchestra Golds musik överskrider gränser och hinder och är en kraft som förenar och helar!

Gatuscenen, 15 augusti, kl 20.00-21.00

True Moon

Med medlemmar från Vånna Inget, Sista Sekunden och Sju Svåra År utgör True Moon en alldeles egen kraft på den svenska punkscenen. Ledda av frontfiguren och låtskrivaren Karolina Engdahl skapar bandet ett magiskt mörker som är inspirerat av postpunk, new wave och dark wave. Räkna med en laddad kväll på Gatuscenen!

Gatuscenen, 14 augusti, kl 20.00-21.00.

Uroish (IR/SE)

Uroish låter sig inte beskrivas med ett ord. Här iscensätts ett ljudlandskap som leker med och utvecklar den iranska popen genom att blanda persisk lyrik och rytm med elektroniska beats från såväl Mellanöstern och Nordafrika som Berlins klubbscener. Musiken har i Sveriges Radio beskrivits som att persiska popstjärnan ”Googoosh och The Knife fått ett kärleksbarn”. Ett måste att se på Gatuscenen!

Gatuscenen, 12 augusti, kl 20.00-21.00

Victor Herrero (ES)

Madridfödd gitarrvirtuos och flamencomusiker med osviklig taktkänsla. Victor Herrero är en slags spansktalande Bob Dylan om man så vill, fast egentligen så mycket mer. Kom och se en bländande gitarrist spela ut hela sitt register!

Gatuscenen, 16 augusti, kl 20.00-21.00.

Som en del av kvällskonserterna kommer två artister att agera husband och tonsätta Gustaf Adolfs torg mellan kl 18 och 19 uppdelat på fyra kvällar per artist.

Vindla String Quartet bjuder på smakprov från sitt kommande album ”Ihopvindlat” – en musikalisk vikgubbe, innehållande vad de kallar för stafettkompositioner.

Teta Diana består av den rwandisk-svenska artisten med samma namn. De tre första showerna blir akustiska med kora, djembe och saxofon. På sista konserten avslutar Teta Diana med fullt band på scen.

Vindla String Quartet, 11-14 augusti, kl 18.00-19.00

Teta Diana (RW), 15-18 augusti, kl 18.00-19.00

Liksom förra året…

…blir det även lunchkonserter på Gatuscenen i år. Koppla av en stund, njut av goda smaker från mattorget, slå dig ned framför scenen och lyssna på någon av följande artister: 11 augusti: Demekech som blandar r’n’b och folkmusik med drömska ljudlandskap.

12 augusti: Bella Leonette vars musik rör sig mellan soul, jazz, spoken word och r’n’b.

14 augusti: Kritikerrosade låtskrivaren Cat Gold.

15 augusti: Singer-songwritern Jasmine Saamel i en konsert som arrangeras av Arena 305.

16 augusti: Efia Abu & Drömbandet vars musik är rotad i autentisk och själfull roots reggae.

17 augusti: Operasångaren Fredrik Hagerberg, cellisten John Löfgren och pianisten Rebecka Elsgard som berättar om Malmö Operas kommande säsong i en underhållande föreställning i musikteaterkonstens tecken.

18 augusti: Miranda Magdalena som skapar alternativ pop med ett dekadent mörker över sig.

Nu släpps hela festivalprogrammet!

Äntligen kan vi presentera Malmöfestivalens fullständiga program. Här på malmofestivalen.se finns hundratals programpunkter i en storslagen mix av musik, dans, humor, konst- och kulturakter, matupplevelser och aktiviteter för alla åldrar. Ladda ned hela festivaltidningen som PDF här eller leta upp en specifik programpunkt på malmofestivalen.se/program. Malmöfestivalens programtidning skickas ut från och med den 31 juli till alla hushåll i Malmö, Lund, Vellinge och Burlöv.

Fler nyheter