Gå direkt till textinnehållet
26 juli

Såhär blir matområdet på Malmöfestivalen 2023

Libanesisk street food, skånska hantverkskorvar och massvis med nya aktörer. När Malmöfestivalen lyfter på locket till årets matområde är nyheterna fler än någonsin! Serveringen på lördagsplan har förvandlats till en atmosfärisk lanthandel. Här serveras närodlad mat samtidigt som besökarna presenteras för ett nytt cirkulärt flergångssystem för matservering och take away. 

När Malmöfestivalen frågar sina besökare vad de uppskattar mest med festivalen hamnar mat högt upp på listan. Intresset från restauranger, krögare och food trucks att medverka på festivalen är också stort. I år deltar 68 aktörer där hela 31 är helt nya. Dessutom är 43 från Skåne.

- Det är jätteroligt att så många mataktörer gör sin festivaldebut i år. Det visar att Malmöfestivalen har en attraktionskraft och något unikt att erbjuda. Vi kan skapa en plats mitt i Malmö där besökare kan uppleva smaker och dofter från en mängd olika kök och matkulturer, som de kanske inte prövat innan, säger Jennifer Widmaier, projektledare för matområdet på Malmöfestivalen.   

Bland de nya aktörerna finns lokala pärlor som Pink Head Noodle Bar som omtalats för sina Sichuan-inspirerade nudelrätter, veganska hummusrestaurangen Hummusson, Ka’ak som specialiserat sig på hembakat libanesiskt street food-bröd med olika fyllningar och Kävlingebaserade Ceylon Street Hut by Fenugreek som kommer att servera Kottu, klassisk gatumat från Sri Lanka.

Andra nykomlingar är KorvOlle som är specialister på hantverkskorv, Stockholmsbaserade Mackverket som hyllats för sina grillade surdegsmackor och Santa Gilda vars flautas (krispiga mexikanska vårrullar) är ljuv musik för matälskare. Här finns också God’s Gift Afro Shop med fokus på grillad biff och fisk och Babemba som bjuder på västafrikanska grytor med ingredienser som okra.

Besökarna kan såklart se fram emot festivalfavoriter som langos, churros och viltkebab bland stånden på matområdet. 

Pasta, tacos och avslappnat kaféhäng

Även serveringarna på Gustav Adolfs torg kommer att drivas av aktörer som gör sin första festival i år. Den klassiska Malmörestaurangen Di Penco tar över Gustavserveringen med sin läckra pasta. Maya Malmö, som prisats för sina genuina tacos, sköter en helt ny servering på torget. Dessutom kommer Folkets Pops och kaffebaren Love Coffee att skapa en kaféplats. Här kan festivalbesökare sjunka ned i sköna stolar och avnjuta isglass gjord på räddad frukt och bär, mackor och kaffe i en lugn miljö avskild från matstånden och publikvimlet på torget. 

Serveringen på Stortorget drivs i år av Freda49. Surdegspizza står på menyn och här kommer det även att finnas möjlighet att äta lunch och roa sig med quiz och ta del av livemusikuppträdanden.

Liksom förra året är det Kiosko Import som sköter mat och dryck vid Malmöscenen i östra delen av Slottsparken. Här blir det brokig medelhavsmat, gazpacho och andra godsaker från södra Europa.

Familjevänlig lanthandel på Lördagsplan

På Lördagsplan kommer Torna Hällestad Lanthandel att ta plats. Från det vackra landskapet utanför Lund flyttar de sin butik – eller åtminstone en stor del av sitt sortiment – till parken utanför Stadsbiblioteket och placerar sig bredvid cirkustältet Manegen där de även kommer att ha en servering. Fokus är på leverantörer från trakten kring Torna Hällestad och sortimentet består av bakverk, lokala grönsaker, ost, olivolja, must och andra delikatesser. Tanken är att skapa en familjevänlig atmosfär där besökarna kan njuta av mackor och köttbullar med mos i skuggan av träd.

Cirkulärt system för matservering och klimatsmarta samtal

Malmöfestivalen arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor, både miljömässigt, ekonomiskt och socialt. På årets festival kommer ett nytt cirkulärt flergångssystem för take away och det du äter på om du äter på plats, att införas. Det appbaserade systemet kommer att finnas i anslutning till serveringen på Lördagsplan och syftet är att minska användningen av engångsprodukter.

Undrar du hur stort ditt klimatavtryck är och hur du kan minska det? Det kan du ta reda på i Miljöförvaltningens projekt RASK som dyker upp på Lördagsplan och Södergatan under festivalen. RASK presenterar klimatsmarta gäster som för givande samtal och roliga aktiviteter om teman som hållbar mat, konsumtion, boende och resor.  

Vårt hållbarhetsarbete har tidigare belönats med utmärkelser som ”A Greener Festival Award” och ”Miljömärkt Event – Håll Sverige Rent”. 2023 har vi i samarbete med organisationen Greentime nu erhållit en certifiering som sträcker sig över alla delar av hållbarhetsområdet. Det är en modern kvalitetsstämpel som utgår från ett holistiskt perspektiv som inkluderar ekologiska, sociala och ekonomiska dimensioner. 

I år har vi utökat möjligheten för källsortering gällande matavfall på Gustav Adolfs torg. Vi uppmanar dig att tillsammans med oss skapa en grön festival och tänka på hur du sorterar skräpet under festivalen.