Steve Aoki MF22
23 aug. 2022
NYHET

Tack för i år! Malmöfestivalen 2022 slog besöksrekord

Nu är Malmöfestivalen 2022 slut för i år. Med ett besöksrekord, fullsatta scener och fantastiska konsertupplevelser säger vi tack till alla er som gjorde årets festival!

Efter två års uppehåll förstår vi att Malmöfestivalen varit mer saknad än någonsin. Rekordmånga besökare, fullsatt på nya Manegen, försäljningsrekord på matområdet och fullpackade konserter vid Stora scenen är bara några av årets höjdpunkter. Tack till alla er som kom och gjorde årets festival oförglömlig!

Längtan efter en Malmöfestival verkar ha stärkts under pandemin och redan första festivaldagen slogs besöksrekordet för en inledande fredag. Äntligen fylldes Malmö med sorlet från er, musiken från scenerna och dofterna av mat och sötsaker.

På stora scenen stod Victor Leksell i tårar framför 25 000 personer, Steve Aoki serverade en oförglömlig upplevelse av ljus och ljud och avslutade med ökänd tårtkastning. Timbuktu & Damn! firade 20 år till Malmöbornas jubel, A36 gjorde sin första Malmöspelning och MSO & Annika Norlin gav en unik konsertupplevelse skräddarsydd för Malmöfestivalen.

Manegens populära återkomst

Nya scenen Manegen fyllde sina 700 sittplatser ett flertal gånger under festivalen. Där Frida Hyvönen, humorduon Dilan och Moa, Oslipat och Allsång med Kokobäng fick köerna att ringla. Att ta tillbaka Manegen, en renodlad kulturscen till festivalen är dessutom något som önskats av Malmöborna inför årets festival. Det gjorde ni bra!

Matfrossa och leklust på Matområdet och Barnlandet

Lokal förankring och ett varierat matutbud lockade fler besökare någonsin när matområdet slog försäljningsrekord redan första dagen. På scenen intill stod Malmös matprofiler där bland annat Julia Tuvesson och Karin Lei bjöd på mat med klimatfokus, maten till provsmakning tog slut direkt!

På barnlandet slogs besöksrekord och barnens egen favorit var det efterfrågade leksaksbytet där närmare 900 leksaker fick nya ägare. Många malmöfamiljer lärde sig cirkuskonster, byggde med stora klossar och gjorde vattenexperiment. Disco, dans och allsång varvades med prova-på-aktiviteter och massor av möjlighet till lek, kreativitet och utforskande.

Lokalt, rockigt, svängigt och dansant

Retromusik, italienskt disco, malmöitisk hip hop och jazz vara bara några av de teman som präglade den nya Malmöscenen. Med sin nyförvärvade plats och större scen hittade många till östra slottsparken där olika malmöaktörer fått möjlighet att lägga programmet för en dag.

På dansscenen fontänen fylldes läktaren om och om igen när de bästa dansarna från Malmö med omnejd fick hela publiken med sig i allt från Vogue, salsa och K-pop till folkdans och Bollywoodstyle. På Rock Stage bjöds det på rock och metall där Night of the Realm, Flegma och många fler rockade loss. I blues och swingtältet återvände den trogna publiken för de mer intima konsertupplevelserna i traditionell Malmöfestival stil.

Mäktigt och bubblande avslut av Molly Sandén

Till en publik på över 25 000 besökare avslutade en av Sveriges största popartister årets Malmöfestival. Efter en duell i sten, sax, påse fick en lyckligt lottad person komma upp på scenen och skåda publikhavet tillsammans med Molly Sandén. Som så många andra artister på årets festival hyllade Molly Malmöpubliken och utnämnde dem till den bästa livepubliken.

Det går inte att med ord nämna alla de hundratals programpunkter som årets festival bestod av, inte heller går det att sätta ord på hur mycket vi saknat er och vår festival. Men en sak vet vi Malmöfestivalen 2023 äger rum den 11-18 augusti, till dess kan vi knappt vänta!

Fler nyheter