Gå direkt till textinnehållet

2 x 2 = Dans

Nytt för i år är att Fontänen är en ren dansscen med dans i alla dess former. Därför har vi satt ihop något alldeles extra för att inviga dansprogrammet som kommer fortgå under hela veckan. Vi presenterar dansakten 2 x 2 = Dans, två dansföreställningar som båda grundar sig i mötet och utbytet mellan två personer. 


Först ut är föreställningen Land Before Time med dansarna Joanna Holewa Chrona och Yared Tilahun Cederlund. 

Joanna Holewa Chrona aka Skywalker är aktiv dansare och projektledare baserad i Stockholm. Hennes styrka ligger främst inom popping men hon har goda kunskaper inom afrikanska dansstilar som Sabar, Djazzé & Pantsula. Joanna är väl berest och har jobbat internationellt sen 2011 i länder som Danmark, Norge, Tyskland, Polen, Italien, Kroatien, Kina, Gabon, Senegal, Sydafrika, Cuba m.m. Hon har vunnit ett flertal titlar på battles både solo men också i grupp med sitt dans-crew Swedish Family. Joanna kan ses dansa tillsammans med olika kompanier som Somos Dance company, Steen Koerner Studio, Diambra och genom hennes egna förening AFIA.

 

Yared Tilahun Cederlund  är en bred dansare med en imponerande repertoar. Han är välkänd både på den konstnärliga scenen och inom den urbana freestyle-scenen. Han har bl.a. turnerat med Riksteatern, varit koreografisk assistent till Erik Linghede, producerat egna verk på Dansens hus, vunnit i SDK Europe Crew Battles och samarbetat med Cullbergbaletten. 

 
Tillsammans har de skapat Land Before Time där ett gemensamt rörelsespråk baserat på individuell och gemensam improvisation har vuxit fram i mötet mellan de två freestyle-dansarna. Nu får vi ta del av utvecklingen av detta gemensamma uttryck i och med skapandet av Land Before Time. 


Dans och koreografi: Joanna Holewa Chrona och Yared Tilahun Cederlund. 

Musik: Yared Tilahun Cederlund 

 
Kvällens andra föreställning är den YAM awards-vinnande föreställningen Bach in the Street där klassisk musik möter streetdance i en berättelse om kulturell identitet, flykt, liv och död i ett format som är både allvarligt och lättsamt. Medverkande är violinisten Semmy Stahlhammer, konsertmästare vid Kungliga Operan och streetdansaren Maele Sabuni, vinnare av flera prestigefyllda priser. 


Anita Santesson, som producerat, regisserat och fått idén till föreställningen säger:

– Bach in the Street är historien om ett spontant möte mellan två framgångsrika artister med helt olika bakgrund som har det gemensamt att de förutom sin skicklighet också är barn till flyktingar är mycket angelägen i vår tid. Föreställningen är ett exempel på vad som kan hända då vi vågar bjuda in varandra och dela med oss av vår kulturella bakgrund.


Produktion, regi, teknik: Anita Santesson

Musik och arrangemang: Semmy Stahlhammer

Dans och koreografi: Maele Sabuni

Beat: Mario Perez Amigo


Akterna syntolkas.

Information

Dag och tid:
Fredag 9 augusti 19:00-20:30Fontänen
Kultur & konst