Gå direkt till textinnehållet

ABADÁ CAPOEIRA

Upplev en show med den energiska och medryckande afrobrasilianska kampsportsdansen capoeira! Vi bjuder både på workshop och show, och hoppas på riktigt många nyfikna åskådare. Varmt välkommen!

Deltar gör lärare och elever från föreningen ABADÁ-Capoeira, bland annat 2013 års världsmästare César dos Santos Filho, eller Professor Anúm som han kallas inom capoeiran. Upplev kampsport, dans, kultur, sång och musik och låt dig ryckas med av de härliga rytmerna!

Capoeiran utvecklades ur slavarnas kamp för frigörelse, och sedermera försvar av de samhällen de skapade när de flytt undan slaveri. Den uppstod ur behovet av att öva sig i kamp och stridskonst, men samtidigt dölja detta för slavägarna. Capoeira är alltså traditionellt en kamp förklädd till lek och dans och utförs också till musik och sång. Liksom de brasilianska slavarna, härstammar Capoeirans dansinslag från Västafrika. Capoeira var förbjudet ända in på 1900-talet och var länge något man såg ner på eftersom det var slavättlingar som utövade sporten. 2014 valdes dock capoeiran in till UNESCOs lista över immateriella kulturarv av mänskligheten med motiveringen att den ”fungerar som en bekräftelse på ömsesidig respekt mellan samhällen”.

Information

Dag och tid:
Måndag 14 augusti 19:00-20:30Fontänen
Aktiviteter
Barn & familj
Kultur