Gå direkt till textinnehållet
26 april

Malmöfestivalen 2023 – smygtitt på årets festival!

Lokal stjärnglans på Malmöscenen, techno och scenkonst, galna gatuakter och bländande shower på kulturscenen Manegen samt konstinstallationer och interaktiv lek som fyller Barnlandet. Årets festival bjuder dessutom på ett dunkande dansprogram och återkomsten av ungdomsområdet i Raoul Wallenbergs park.

Kulturscenen Manegen – en guldgruva för scenkonstälskare

Manegen har blivit en uppskattad plats där scenkonst i toppklass kan avnjutas under Malmöfestivalen. Cirkustältet, som är placerat utanför Stadsbiblioteket, har plats för 550 personer (sittande publik). I år dukas det upp ett rikt smörgåsbord av kultur för barn, unga och vuxna. Publiken kan frossa i 40 programpunkter och bland godbitarna märks 10-årsjubilerande humorgruppen Stallet, danskollektivet Arkeolog 8, musikjournalisten Fredrik Strages nya enmansshow ”Fredrik Strages festivalfloppar”, Moomsteaterns finurliga föreställning ”I väntan på bussen” och det musikaliska allkonstverket Trasiga familjen som framförs av scenkonstgruppen Caféz – lek för ändring och medlemmar från bland andra The Ark, Moneybrother och Weeping Willows!

Ta en paus från intrycken i Manegen i den lilla trädgården utanför tältet. I år är det Torna Hällestad Lanthandel som sköter serveringen där det erbjuds bland annat bröd från eget bageri och egna lokala produkter. På serveringen sätts det även upp ett scenprogram bestående av quiz med Historielabbet, konstworkshops och musik under festivalens kvällar.  

Gatuartister och konst på gator och torg

Kultur blir det även på andra platser under festivalens åtta dagar. På gator, torg och i parker kan publiken möta fantastiska gatuakter och konst från såväl svenska som internationella artister! På Lördagsplan i Slottsparken kommer det spanska kompaniet Los Galindos att bjuda på cirkusföreställningen ”MDR – death from laughter” om tre clowner, ett osannolikt brott och en misstänkt rättegång. Le Pianoteur är en spektakulär och galen musikakt från Frankrike som framför sin konst på en elektrisk pianocykel! Och i föreställningen ”Multiplicados” möts Malmös danskompani Memory Wax, kubanska Danza Teatro Retazos och belgiska Irene K dance company för ett nyskapande dansverk som tar plats på gatan. Rörelser och uttryck på höjden, bredden och längden! 

Nya aktörer på matområdet och utökat program på Gatuscenen

Matområdet på Gustav Adolfs torg är en av Malmöfestivalens mest välbesökta delar. I år medverkar 69 matstånd. Av dem är 44 från Skåne och hela 30 av aktörerna gör sin debut på Malmöfestivalen! Räkna med överraskande smaker och eggande dofter från en bred palett av kök, allt från afrikanskt, asiatiskt, irländskt och sydamerikanskt till svenskt och fusion! Bland nyheterna märks den klassiska Malmörestaurangen Di Penco som tar över serveringen på Gustav Adolfs torg med sin läckra pasta. Dessutom kommer en avslappnad caféplats med sittplatser och försäljning av kaffe, bakverk och hantverksglass att skapas på torget. Lägg därtill en ny servering i form av mexikanska restaurangen Maya Malmö som ska bjuda på punkiga tacos! 

Som om inte det vore nog kommer Gatuscenen på Gustav Adolfs torg att få ett utökat program. Förutom lunchkonserter och kulturakter i form av akrobater, performance och jonglering kan publiken se fram emot säsongspresentation med Malmö Opera, spelningar i regi av Arena 305 och kvällskonserter med lokala och nationella artister. Så mycket underhållning att njuta av att det räcker till en hel sommar!

Malmöscenen – en musikskatt från stadens live- och klubbscen

Vill du ha en munsbit av Malmös spännande musik- och klubbscen? Då är Malmöscenen det självklara valet. Denna oas av rytmer, melodier och musikaliska uttryck håller till i östra delen av Slottsparken även i år. Åtta livearrangörer och klubbar sätter programmet för varsin kväll under festivalveckan. Medverkar gör techno- och ambiententusiasterna Basbistron, ”Malmös minsta skivbolag” Eight of Cups med fokus på italo disco, konstgalleriet och kaffebaren The Cowgirl Gallery med jazz, hiphop och funk på menyn, livemusikarrangörerna Mix Musik och Malmö Folk som går ihop för en gemensam kväll med folkmusik från hela världen, flitiga indieklubben Mess on the Fest med Messen, experimentell musik med Fasaan Recordings och Retromusikföreningen som har koll på den bästa musiken från 1960- och 70-talen. Spretigt, utmanande och med en stark tro på musikens förenande kraft!

Kojor, vattenblobbar och vävar på Barnlandet

I år blir Barnlandet en plats fylld av interaktiva konstinstallationer och vatten! Skissernas Museum kommer att bygga en arkitektonisk skulptur i kartong. Konstfestivalen Bästa Biennalen bygger en jättekoja i naturmaterial tillsammans med besökarna. Moderna Museet skapar en stor vertikal väv och konstnären Mary Troeld placerar två meter stora vattenblobbar på området som går att klämma på. Det blir även tygkuber att klättra in i, leksugna fantasidjur, virtuell konst av Adam Jones, cosplaytävling för barn och en föreställning med käpphästridning! Mycket att både se, göra och röra, alltså!

Fullmatat dansprogram och ungdomsområdet tillbaka!

Dans i alla tänkbara former blir det på Fontänenscenen. Publiken kan njuta av allt från tävlingar i K-pop, uppvisningar i latinamerikanska danser som bachata och salsa, den fantastiska danskvällen Vogue Ball, gästspel av dansgruppen Hadithi Kultur från Göteborg (med medlemmar från Tanzania och Kenya), ett stort mexikanskt mariachiband med dansare och så festivalfavoriten Bowdown Dance Academy som avslutar veckan med en helkväll med shower och artister!

Inte långt från Fontänen ligger Raoul Wallenbergs park. Här är ungdomsområdet tillbaka och programmet kommer att drivas i regi av fritidsgårdarna i Malmö. Det blir spoken word, olika träningsstationer för unga, pyssel med Trans- och Tjejjouren i Malmö och sist men inte minst en Tiktok-container där festivalpubliken är med och skapar content.

För en hållbar framtid

Malmöfestivalen arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor, både miljömässigt, ekonomiskt och socialt. I år innebär det att vi har valt att utöka antalet försäljare som erbjuder ”hållbar shopping” i form av second hand-saker och kläder på Södergatan. Vi samarbetar även med miljöorganisationen Städa Sverige. En rörelse som knyter till sig ungdomar som är engagerade i lokala idrottsföreningar för att hjälpa till med städningen av festivalområdet. Detta mot en ersättning som bidrar till ungdomsidrottens finansiering. 

På flera platser på festivalområdet kommer arbete med testytor att ske. Här är lördagsplan ett exempel där ett energilagringssystem ska sättas i drift för att generera ström till området.

För den som är nyfiken på årets musikartister väntar ett första artistsläpp i maj.