Youssou N'Dour & Le Super Étoile de Dakar (SN)
Program

Youssou N'Dour & Le Super Étoile de Dakar (SN)

Musik
21:45, lör 10 aug.
Stora Scenen

Passionerad popstjärna, politisk Polarpristagare och en av Afrikas allra största artister – Youssou N’Dour kommer till stora scenen tillsammans med sitt legendariska band Le Super Étoile de Dakar, som har hyllats i The Village Voice som ”det bästa bandet i världen”!

Youssou N’Dour, född 1959 i Senegal, skapar musik med rötter i den pulserande västafrikanska M’balax-genren, som han själv har varit med att forma som låtskrivare, orkesterledare och producent sedan 1970-talet. Hans konstnärskap har en djup förankring i den senegalesiska kulturen, samtidigt som han kontinuerligt låter sig inspireras av världen runt omkring. M’balax är just dans och musik som blandar traditionella västafrikanska rytmer och sång på wolof med influenser från USA, Kuba och Europa, som jazz, rock, salsa och numera även hip hop och RnB.

Den världsberömde och prisade artisten har inte bara präglat den senegalesiska musik- och kulturhistorien, utan har också skapat banbrytande samarbeten med andra internationella ikoner, som Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Paul Simon, Bruce Springsteen, Wyclef Jean och Burna Boy. Hans mest framgångsrika musikaliska möte var sannolikt det med Neneh Cherry som resulterade i monsterhiten ”7 Seconds” från 1994. Låten blev listetta och sålde guld i en rad länder, och har nu streamats 100-tals miljoner gånger världen över. Musiktidskriften Rolling Stone har rättfärdigt kallat honom ”Afrikas mest kända nu levande sångare” och 2013 tilldelades han Polarpriset för sina musikaliska gärningar. Efter över 30 albumsläpp är han också den afrikanska popmusiker som sålt mest skivor genom tiderna.

Youssou N’Dour är inte bara en mästare på scenen, han är också en passionerad förespråkare för panafrikanska sociala frågor och har varit en viktig röst för kontinenten inom organisationer som Amnesty International, FN och Unicef. År 2007 blev N’Dour utsedd som en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen av Time Magazine. Han har också ställt upp i det senegalesiska presidentvalet och var under en period minister för kultur och turism i landet.

Missa inte detta tillfälle att uppleva en – i ordens rätta bemärkelse – levande legend på scenen!

Dag, Tid & Plats
21:45 - 22:45, lör 10 aug.Stora Scenen
Länken har kopierats
Hitta hit

Mer inom Musik